Рядко ДНК разкри гоцеделчевец като убиец и изнасилвач


Кюстендилски окръжен съд под председателството на административния ръководител съдия Мирослав Начев екстрадира във Франция Олег Чиков от Гоце Делчев, срещу когото в страната на любовта тече разследване с четири обвинения - умишлено убийство, кражба, опит за убийство и проникване с взлом.

"Процедурата е уникална, тъй като ние вече имахме решение да екстрадираме Чиков във Франция, но едва след като приключи делото за блудство, което се води срещу него в Районен съд - Гоце Делчев", обясни съдия Мирослав Начев, цитирана от Струма.бг.

От френските власти обаче изпратили молба да им бъде предаден Чиков за срок от една година, за да приключат разследването си, след което Чиков може да бъде върнат в България, ако бъде осъден през това време, за да си излежи присъдата, обясниха от Окръжна прокуратура - Кюстендил.

В момента 27-г. Чиков, който последно се занимавал с извозване на дърва за огрев, се намира в Бобовдолския затвор, в отделението за задържани с мярка за неотклонение "задържане под стража".

Олег Чиков е арестуван през февруари тази година в Гоце Делчев, след като блудствал с 15-г. момиче, а после се опитал да избяга в Гърция. На границата се установило, че младият мъж е издирван от прокуратурата в гр. Шалон Сюр Саон (Франция) за общо 4 престъпления - убийство, опит за убийство, изнасилване и проникване в жилище, извършени на 4-5 октомври 2013 г. на два адреса в гр. Отюн, Франция.

Обвиненията срещу гоцеделчевеца са, че е убил и изнасилил млада жена, а после опитал да убие хазяите, при които живеел. До това, че Чиков е извършителят, френските власти стигнали, след като установили, че има рядък ДНК алел, открит в двете жилища, където са извършени престъпленията.

След нови анализи на ДНК, взети от кърпичка, намерена в жилището на хазаите на Чиков, е бил установен и пълен генетичен профил на извършителя. Профилът, съдържащ 14 маркера, е бил установен и върху връв, намерена на мястото на бягството му.

Името на Чиков изскочило от българската генетична база, след като профилът на убиеца е бил изпратен на държавите, притежаващи генетична банка.

На 22 януари 2015 година българските власти са отговорили, че този профил принадлежи на 27-годишния Олег Чиков. Тогава той не бил открит, но малко след това попаднал в ареста след блудство с 15-годишно момиче в Гоце Делчев.

По време на делото за блудство, водено в РС - Гоце Делчев, става ясно, че мъжът е осъждан няколко пъти в България. Излежал е 10 г. затвор за изнасилване и опит за убийство на скулпторката и учителка Дора Балинова.

Той извършил жестокото престъпление, когато бил на 17 г. и живеел в интернат в Ракитово. Пуснали го в градска отпуска.

Тръгнал към покрайнините на града и на поляна видял 41-годишната жена, която разхождала кучето си и седнала да си почине. Чиков издебнал жертвата си и я нападнал в гръб. Започнал да я удря по главата с камък.

След като изгубила съзнание, я изнасилил. После продължил да я налага с камък. Жената е намерена няколко часа по-късно в гората в тежко състояние. Лекарите с много усилия са успели да спасят живота й.

След кратко издирване, криминалистите стигнали и до извършителя на зверското престъпление и го арестували.

След като през 2013 г. излязъл от затвора, Чиков заминал за Франция, където продължил със зверствата си. Върнал се обратно в страната ни, за да не бъде разкрит. Скрил се при майка си, която живеела с друг мъж в Гоце Делчев. /Марица.бг

Разкриха незаконна рафинерия край Летница

Предишна новина

Румен Петков за правосъдния министър: Само гробищата са пълни с незаменими хора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.