Решението на президента Радев за председателя на ВАС остава за следващата седмица


Решението на президента Румен Радев дали да издаде указ за назначаването на нов председател на Върховния административен съд и да потвърди избора на Висшия съдебен съвет (ВСС) остава за следващата седмица. Това се разбира от съдържанието на броя на Държавен вестник, в чийто петъчен брой липсва указ на Радев.

В сряда той заяви, че проучва дали да не спре назначението. Мотивът му е, че "председателят на Върховният административен съд трябваше да се избере от новия състав на Висшия съдебен съвет, той ще работи с него".

Чолаков беше избран в понеделник с мнозинство от 20 гласа от Висшия съдебен съвет. Петима подкрепиха другия кандидат Соня Янкулова. И двамата бяха издигнати от пленума на Върховния административен съд, но само Чолаков беше предложен на съдебния съвет като кандидат от съдиите. Янкулова беше издигната от трима членове на ВСС.

Няколко организации и пет изънпарламентарни партии поискаха от Радев да върне избора на председател, защото бил предизвестен.

Вчера "Медиапул" писа, че указът се бави, защото ГЕРБ и БСП преговарят за членовете на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота. 11 - те членове, които депутатите трябва да излъчат, трябваше да бъдат избрани тази семица, но изненадващо това не се случи и точката не влезе в дневния ред. Преди ваканцията беше постигната договорка новите членове на съвета да бъдат избрани по формулата 4:3:2:2 (ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти), но от левицата били поискали още едно място.

Според "Медиапул" повод за разногласия била и номинацията на ДПС на съдия Стефан Грозев, която щяла да бъде подкрепена от част ГЕРБ. За друга част от депутатите от партията на Бойко Борисов, номинацията била компрометирана.

По информация на "Дневник" напрежение имало и около номинацията на ГЕРБ на съдията от ВАС Боян Магдалинчев.

За първи път парламентът ще гласува с квалифицирано мнозинство кандидатите за ВСС - т.е повече от 2/3 от народните представители - за да има избран, кандидат трябва да получи повече от 160 гласа. Това означвава, че или ГЕРБ и ДПС трябва да гласуват заедно или ГЕРБ и БСП.

И от двете партии официално отричат да текат някакви разговори. Неофициално пред "Дневник" депутати от ГЕРБ намекнаха, че няма как при изискването за мнозинство от 2/3 да няма договорки. От левицата пък казаха, че дори да има някакви преговори, те стават на "по-високо" ниво.

Мандатът на отиващия си ВСС изтича на трети октомври. Техните наследници би трябвало да бъдат избрани месец преди това. Преди време председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов заяви, че няма проблем, че законът се нарушава и представителите на парламента в съвета ще бъдат избрани навреме. 11-те души от магистратската квота вече са попълнени.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ мотивира отлагането с късата седмица - народните представители ще почиват днес заради първия учебен ден. Следващата седмица, когато изборът би трябвало да се случи, обаче петък също ще е почивен. Вероятно изборът ще бъде във вторник, 19 септември, за когато е насрочено извънредно заседание на парламента.

Осъдихме трима сирийци на 6 г. затвор за тероризъм

Предишна новина

Шофирането в аварийната лента оставя без книжка нарушителя*

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.