Реформаторите сезираха ЕК, прокуратурата и ДАНС за поправките за "Южен поток"


Реформаторският блок е сезирал ДАНС, главния прокурор и Европейската комисия, за да бъде проведено пълно разследване по документите, свързани с проекта "Южен поток", които от блока представиха в края на миналата седмица. От тях става ясно, че дъщерната на "Газпром" компания "Южен поток Транспорт" е направила предложенията за приетите на първо четене от парламента законодателни изменения в Закона за енергетиката, чрез които проектът "Южен поток" ще заобиколи европейското право. "Имаме основателни съмнения, че законопроектът е изготвен извън България срещу интересите на страната и на ЕС", обясни Мартин Димитров от коалицията.От документите, които реформаторите притежават по решение на съда, става ясно още, че зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов е излъгал, заявявайки, че поправките не са диктувани от чужда фирма, а просто са "съгласувани" с нея.

Предложението

Айолов не отрече кореспонденцията. По думите му поправките били само "съгласувани" с компанията, но не под натиск. От описа обаче е видно, че на 13 август 2013 г. той е получил служебна бележка от И. В. Цветкова, озаглавена "Предложения на "Южен поток Транспорт b.v" за изменение и допълнение на Закона за енергетиката". От блока смятат, че именно те са внесени в парламента от депутатите от БСП Явор Куюмджиев и Таско Ерменков през февруари. С тях се въвежда понятието "морски газопровод", което ще позволи на "Южен поток" да избегне изискванията за осигуряване на достъп на трети лица до капацитета на тръбата за подводния участък на трасето, а оттам - и за трасето в България. Тези корекции доведоха до предупреждение от еврокомисаря по енергийните въпроси Гюнтер Йотингер за наказателна процедура срещу България. Той поиска преди окончателното приемане на спорните предложения те да бъдат обсъдени отново с Брюксел. Управляващите обаче за момента предпочитат да отричат, че поправките нарушават европейското право, а срещата между Йотингер и министър Драгомир Стойнев не даде резултат - двамата излязоха с различни версии на разговора помежду им.

"Изключително тежки деяния срещу републиката"

Според бившия енергиен министър Трайчо Трайков целта на цялата "машинация" е "Южен поток" да бъде изваден от обсега на европейското законодателство и нарушава интереса на българските потребители, като унищожава възможността за конкуренция. "Всичко е с цел да са съхранят високите цени на газа в България", смята Трайков.Това е най-голямата доказана корупционна схема в историята на България, обяви и Атанас Атанасов от блока. Според него длъжностни лица се поставили в услуга на чужд интерес и това е престъпление по гл. 1 от НК, като става въпрос за "изключително тежки деяния срещу републиката". Той добави, че документите ще бъдат пратени и на парламентарно представените партии, за да са наясно с всички аргументи, преди да гласуват предстоящия вот на недоверие, който ГЕРБ обявиха, че ще внесат заради "провала на правителството в политиката по енергетиката".

Промените в кредитния закон раздвижват пазара

Предишна новина

Изборът на главен съдебен инспектор е отново под въпрос

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.