Реформата на съдебната карта оряза конкурсите за младши съдии

Реформата на съдебната карта оряза конкурсите за младши съдии

Изборът на четвъртия, най-радикален, модел за реформа на съдебната карта на съдилищата вече започна да се отразя на системата, макар че е изминала едва 1 седмица от избора и приемането му от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). На заседанието на кадровиците във вторник бе поставен въпросът за откриването на ежегодните конкурси за назначаване на младши съдии, в случая – на окръжно ниво. Това обаче се оказа безсмислено на фона на приетия миналата седмица модел за реформа на картата.

Припомняме, че според него, се предвижда броят на магистратите в районно ниво да бъде съкратен с поне 300 щата, като част от съдилищата ще станат териториални отделния към окръжните. Сменя се и подсъдността, като районният съд вече няма да се занимава с дела от общ характер, а окръжният става основна първа инстанция по делата. Моделът засяга не само промените в материята на делата, които съответният орган ще разглежда, но има амбицията да реши и проблемите с бавните и протяжни конкурси, като идеята е съдии да могат да се местят между нивата при необходимост. По-конкретно в модела е заложено, районният съд да се състои от постоянен и непостоянен състав. Постоянният състав ще е само от съдии от районния съд, а непостоянният може да включва и съдии от окръжния съд. Останалите районни съдии се местят в окръжния съд – след атестация, съответния ранг и решение на Общото събрание на горния съд. Общият брой на съдиите в районните съдилища ще се определя ежегодно в края на годината от Съдийската колегия по броя дела. Съдиите от окръжния съд ще дават и дежурства в районния съд, като натоварването няма да е голямо, а ако има необходимост – броят на съдиите или часовете работа на магистратите от окръжния съд може да бъде увеличен. Подобна алтернатива може да бъде разгледана и в обратен вариант – районен съдия може да отиде в окръжния съд спрямо броя на делата.

Именно поради тази възможност за движение на магистрати между нивата и планираното превръщане на част от районните съдилища в териториални отделния, с което ще бъде съкратен и броят на съдиите там, Красимир Шекерджиев, който е и председател на Комисията по атестирането и конкурсите, изтъкна пред колегите си, че планирането и откриването на конкурс за младши съдии във всички окръжни съдилища е напълно безпредметно. Той посочи, че е най-разумно, след като моделът вече е избран, да се запази интересът на сега съществуващите съдии, като посочи, че през настоящата и следващата година и без друго ще бъдат назначени повече от 80 младши съдии като редови. „Абсолютно неопрадвано е всяка година да увеличаваме броя им с над 20 човека”, каза Шекерджиев и изтъкна, че системата на практика няма да се нуждае от толкова много магистрати.

След продължителен дебат относно това дали по този начин не се блокира системата за младите кадри, които искат да влязат в нея, в крайна сметка Съдийската колегия се обедини, че Шекерджиев е прав, както и че, ако наистина се цели случването на избраната от тях реформа, началните стъпки и подготвителните дейности са сред най-важните приоритети, след евентуалните законодателни изменения. Така членовете на ВСС решиха, че към настоящия момент няма нужда да бъдат обявявани на конкурс всички планирани преди това 32 щата за младши съдии – в Софийския градски съд (CГC), в oĸpъжнитe cъдилищa в Блaгoeвгpaд, Πлoвдив, Бypгac, Bapнa, Beлиĸo Tъpнoвo, Cтapa Зaгopa, Дoбpич, Xacĸoвo, Kюcтeндил и Oĸpъжeн cъд – Coфия. За сметка на това Съдийската колегия откри конкурс единствено за 7 щата за младши съдии в СГС, който е и най-големият окръжен съд в страната.

Още по темата

Премиерът на Италия Джузепе Конте подаде оставка, за да търси по-широка политическа подкрепа

Предишна новина

Бившият конституционен съдия Георги Марков "ще кандидатства за трети главен прокурор“

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  .... | нерегистриран
  0
  0

  Нищо не разбрах от реформата...

 2. 1
  1 | нерегистриран
  0
  -1

  Кога ще се обяви конкурс за Административните съдилища.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.