Разследват престъпление по медицинската експертиза на сърбина Жарко Момчилович

Разследват престъпление по медицинската експертиза на сърбина Жарко Момчилович
Жарко Момчилович, снимка:БГНЕС/архив

Прокуратурата започва разследване за документно престъпление, свързано с изготвяне на съдебномедицинската експертиза на сърбина Жарко Момчилович, съобщиха от държавното обвинение. Преди два дни от публикация на в-к "24 часа" стана известно, че след като е бил пуснат под домашен арест, той е изчезнал.

САЩ искат екстрадицията на Жарко, който е сочен за част от Земунския клан, за наркотрафик. От държавното обвинение обаче сега съобщават, че са започнали разследване за престъпление по чл. 312 НК, което е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на Момчилович, която следва да бъде представена пред Софийския апелативен съд (САС). 

Експертизата е назначена именно от състав на Апелативния съд с председател Камен Иванов, бивш член на ВСС и част от състава на Съюза на съдиите в България (ССБ). Скандалното обаче е, че експертизата е била изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на сърбина, който до момента все още е в неизвестност, след като бе пуснат от ареста единствено заради мнението на едно медицинско лице, че страда от проблеми с кръвното.

"В хода на разследването ще бъде изискана цялата налична документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на М., ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица. Указаните от наблюдаващия прокурор действия ще се извършват от служители на СДВР, като разследването ще приключи в законоустановения срок", уточняват от прокуратурата.

По-късно същият състав на Софийския апелативен съд, поискал експертиза по документи, ще гледа делото по определяне на мярката му за отклонение по искането за екстрадиция от САЩ, но без неговото присъствие. Той е обявен за международно издирване. Ако не бе допуснато Момчилович да избяга и бе предаден на властите в САЩ, за престъпления от мащаба на тези, в които той е обвинен, вероятно щеше да получи десетки години затвор, ако не и доживотна присъда. Издирването на сърбина продължава, макар и с близка до нулева възможност да бъде открит в пределите на България.

Още по темата

Задържаха шофьор на камион и 11 бежанци в тайник

Предишна новина

„Заклех се“: Старт на 45-тото Народно събрание

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  ..... | нерегистриран
  4
  0

  Този срамен и позорен акт, постановен от съдия Анелия Щерева,ще остане завинаги в кариерата й като черно петно! Голямо черно петно!
  Ще свали и минималната доверие,което хората имаха в Софийски градски съд!
  И най-вече-ще я компроментира завинаги!
  Винаги, когато се споменава името й, всичко ще го свързват с тази срамен и позорен акт на КОРУПЦИЯ!
  Анелия Щерева, ти не си магистрат! Ти си СРАМ за СГС и за съдебната система!
  Вън търговците от храма!!!

 2. 2
  Ха, ха, ха | нерегистриран
  3
  -4

  Че как да бъде изготвена експертиза, ако лицето го няма, освен по документи.?

 3. 1
  | нерегистриран
  6
  -5

  Като й чета определението на съдията Щерева, че то било много лесно да я метнеш нея! Не знам така ли е и с мъжете.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.