Разследващи откриха нови ритони и амфори в офисите на Божков

Разследващи откриха нови ритони и амфори в офисите на Божков
Артефактите открити в офисите на Божков, снимки и видео:ПРБ

Нови артефакти, сред които ритони и амфори с огромна стойност откриха разследващи в офисите на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков.

„В изпълнение на ангажиментите да уведомява българската общественост Специализирана прокуратура информира, че продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ №43“, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на извършените претърсвания са иззети още 771 предмета, притежаващи белезите на движими културни ценности. Така общият им брои вече възлиза на 4381 предмета, при регистрирани от обвиняемия Божков по реда на Закона за културното наследство едва 212 артефакта.

Паралелно се извършват действия по претърсвания и изземвания и от помещения на бул. „Васил Левски“ №79. Оттам са иззети още 106 броя предмета.

От прокуратурата уточняват, че действията по разследването, свързани с изземване на описаните вещи, се извършват при стриктно спазване на процесуалните правила, както и на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им.

 

Още по темата

175 хиляди фирми и НПО-та регистрираха нулева дейност в Агенцията по вписванията

Предишна новина

Прокурорската колегия се противопостави на опитите на адвокати и медии да я въвлекат в институционален скандал

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.