Разпитват 67 за убийство отпреди 19 месеца


67 жители на Чирпан предстои да бъдат разпитани в хода на стартиращо днес /понеделник / , 19 месеца по-късно дело за убийство на знаков ромски лидер.

48-годишният Митьо Калчев, известен с прозвището си Мантата бе гръмнат с 9 куршума в тялото и главата на 7 август 2015 година. Нападателите му от рода на Гагарините тогава направиха опит да заколят и опиталия се да го защити негов племеник Христос Гавазов.

По време на предварителното изслушванев края на м.г. 5-членният състав на старозагорския окръжен съд отхвърли предявените 9 граждански иска за общо 485 000 лв, но за сметка на това конституира като граждански обвинители 5 лица, сред които е и докараният с белезници Калчо Митев, обвиняем за убийство на съперника на Мантата – Ангел Динков – Стария Гагарин .

Прокурор Петър Василев е повдигнал срещу тримата задържани:Динко Янков /24/, Ангел Илиев /25/ и Динко Атанасов /39/ обвинение за убийство по особено мъчителен начин, опит за още едно убийство и застрашаване живота на множество свидетели.

Показният разстрел на Мантата стана причина за въвеждането на засилена полицейска охрана в ромския квартал на Чирпан поради опасения от кървава вендета. 5 месеца по-късно кървавата разплата все пак се състоя: пред дома му беше застрелян 54-годишният Ангел Динков, познат като Стария Гагарин.

При арестта на екзекуторите бяха иззети два пистолета "Макаров" с изтрити номера и два ножа.

Многобройните фамилии на Мантите и Гагарините живеят от десетилетия на една и съща улица "Кокиче" в ромския квартал на малкия тракийски град. Никой не може да каже със сигурност от кога точно датира враждата между тях, не се знае и точният брой на периодично възникващите скандали и дадените жертви от двете страни.

Според призовани като свидетели по стартиралото НОХД 589 /2016 всичко тръгнало от спор за красива мома в началото на 60-те години на миналия ХХ век.

Неофициално се знае , че членове на двете фамилии се занимават с лихварство и търговия с контрабандни папироси.Очаква се разпитът да продължи поне три дни.

В края на изборния ден – 2 жалби в Кубрат, едната тръгна към прокуратурата

Предишна новина

Машинно гласуване няма да има, коментарът на експерти по конституционно право

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Юрист | нерегистриран
  0
  0

  "конституира като граждански обвинители"  Я гледай ти! Нова правна фигура в наказателния процес!  Вестник монитор много са западнали..

 2. 1
  Юрист | нерегистриран
  0
  0

  "Нападателите му от рода на Гагарините"  Извършителят да не е по малко име Юри?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.