Разбиха банда за ало измами, прибрала над 2 млн. лв. у нас и в Румъния

Разбиха банда за ало измами, прибрала над 2 млн. лв. у нас и в Румъния
Акция в Горна Оряховица, снимка: БГНЕС

Телефонни измамници от България и Румъния са били задържани при специализирана полицейска операция, която се провежда от рано сутринта в Горна Оряховица, София и съседката ни, съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, който бе на мястото на операцията.

В местните квартали "Гарата" и "Калтинец" са арестувани петима български граждани, които са действали като "мулета", пренасяйки парите от жертвите до измамниците. В Румъния пък са хванати петима души, които са от най-високото йерархично ниво на групата, включително и нейният лидер от Горна Оряховица. По непотвърдена информация тарторът е Борислав Димитров-Бобито, свързан с измама за 600 000 лева в Първомай, съобщи "24 часа".

В съседката ни са арестувани и 23-ма души, които са т. нар. "въртачи" - хората, които набират постоянно различни телефонни номера, уточни Гешев. Той поясни, че тъй като те са от най-ниското йерархично ниво, ще е необходимо повече време за събиране на доказателства. По думите му обаче това е една от най-големите престъпни групи от ало измамници, които са успели да измъкнат над 2 милиона лева от потърпевшите.

Иззети са 6 луксозни возила, както и огромно количество румънски сим-карти и други веществени доказателства. "Досега по една или друга причина работата беше сегментирана на отделни случаи на ниво "мулета" - задържани на територията на цялата страна. Голяма част от задържаните са български граждани от цигански произход, които са добре интегрирани в българското общество. Това е първата група, която е обект на подобна мащабна операция, която е резултат от дълго разследване, започнало през 2017 година. Предстоят още акции и в други градове, като идеята е в края на годината този проблем да не е с такива "потресаващи" размери", заяви Иван Гешев.

"Това е поминък за част от българското население от ромски произход. Има доказателства за 2 млн. лв. Имаме около шест вторични случая. В Румъния са иззети стотици карти и румънски ваучери. Задържани са само български граждани, основно с ромски произход. Не всички са от Горна Оряховица. Ръководното ниво е от района на Горна Оряховица", каза още Гешев.

Той поясни, че до специализираната операция се е стигнало след анализ, извършен от правителството, с участието на главния прокурор и МВР с цел повишаване ефективността на работата срещу телефонните измами.

"В днешната операция участват над 150 служители на полицията и жандармерията", уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов, който също бе в Горна Оряховица. Той изтъкна, че са иззети огромен брой доказателства, тепърва ще се изяснява, на кои от задържаните ще бъдат повдигнати обвинения.

Претърсванията ще продължат, очаква се повече информация по случая да бъде оповестена в петък. Операцията се реализира със съдействието на румънското бюро на "Евроджъст".

 

Още по темата

Ожесточаването на наказателната репресия не води до намаляване на престъпността

Предишна новина

Панов скри вилата си за 26 хил. лв. с нова мрежа

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.