"Ракова" ли е практиката с обезщетения от "Гражданска отговорност"


Застрахователите не искат намаляване на обезщетенията по "Гражданска отговорност" след смърт на пътя, а настояват да се плаща това, което е изчислимо и което не дава възможност за злоупотреби. Това заяви пред бТВ председателят на Асоциацията на българските застрахователи Светла Несторова.

"Не искаме лимитиране на обезщетенията по "Гражданска отговорност" като цяло. Искаме лимитиране на един много конкретен компонент по тях, който е нараснал като раково образувание, изял е останалите обезщетения по ГО и пречи да се дават справедливи обезщетения", подчерта тя.

Несторова визира неоценимия според нея компонент "болка и страдание". По думите й в развитите страни от ЕС съдът дава даже по-големи обезщетения от тези у нас, но предимно на база на искове за конкретни имуществени щети – за загубени доходи, издръжка на децата и т.н.

Такъв тип искове обаче у нас почти няма, посочи Несторова. По думите й средният размер на обезщетенията за болки и страдания е скочил с 50% за 5 години без икономическа логика. Тя даде и конкретни примери, в които адвокати прибират половината или даже почти всички спечелени пари.

"Идеята е да се преместят от недоказуеми към доказуеми искове", подчерта Несторова, като подчерта, че така адвокатите ще се наложи да вършат реална работа по проучване на нуждите на своите клиенти. В тази връзка Несторова се обяви за създаване на конкретна методика при определянето на претенциите за имуществени щети.

Застраховането не плаща справедливост, кръвнина и възмездие, категорична беше тя.

 

130 години от първия Закон за адвокатите в България

Предишна новина

Иво Прокопиев твърди пред съда, че е психичноболен (ДОКУМЕНТ)

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  цък | нерегистриран
  0
  -3

  Имате проблем с разбиране на прочетеното - "По думите й в развитите страни от ЕС съдът дава даже по-големи обезщетения от тези у нас, но предимно на база на искове за конкретни имуществени щети – за загубени доходи, издръжка на децата и т.н." а, не на базата имагинерни неизмерими величини. Обезщетенията в по-голямата си част да се определят от действителната загуба. Това е нормалност.

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  -1

  Да се плащат обезщетения само за имуществени вреди в превод значи-ако родител загуби детето си да не получава никакво обезщетение. Децата нямат доходи, или имущество-в масовия случай, тоест няма и имуществени загуби. Загубите са неимуществени-болки и страдания, а застрахователите искат те да не се обезщетяват, а да се обезщетяват само имуществените вреди.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.