Първи стъпки към модел 4: Районни съдилища стават териториални отделения

Първи стъпки към модел 4: Районни съдилища стават териториални отделения
снимка:БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие пътна карта и план за реформата в съдебната карта, след като преди 2 седмици избра мащабния модел 4, при който освен промени в подсъдността, се предвижда съкращаване на броя на районните съдилища, както и уравновесяване на натовареността.

Картата и планът бяха представени във вторник от кадровика Боряна Димитрова, която заедно с Красимир Шекерджиев, е автор на четвъртия модел. Първоначално заложеното, по думите й, беше реализирането на реформата да стартира с превръщането на 28 от районните съдилища в страната в териториални отделения в 28-те окръжни района. След дълъг и продължителен дебат обаче бе предложено и одобрено всъщност първо да бъде извършен анализ по райони, за да се прецени кои съдилища могат да станат отделения и реално какъв да бъде техният брой, тъй като 28 пилотни съдилища се сториха твърде много на кадровиците като за начало.

Все пак безспорно остана това, че първите стъпки за постигането на модел 4 ще е именно трансформирането на районни съдилища в териториални отделения. Съдиите от тях ще бъдат преназначени по реда на чл. 194 ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ).

Ще бъдат изготвени и правила за дейността на отделенията, как ще се случва движенето на делата и книжата, предстои и анализ на съотношението в броя на магистратите в останалите районни съдилища извън областните центрове, като при необходимост те ще бъдат разпределени по различни органи на съдебната власт отново по реда на чл. 194 ал. 1 от ЗСВ. В някои районни съдилища извън областните градове ще бъдат предвидени свободни съдийски бройки с цел командироване на районни съдии от съда в областния град или от друг районен съд в окръжния район, при необходимост по конкретно дело или за определен кратък период.

Още е спорно и как ще се постъпи по отношение на административните ръководители от трансформираните съдилища. Идеите са – те да останат изпълняващи функциите към съответното териториално отделение, да станат зам.-председатели на съда, към който преминава техният орган, като ще отговарят за организацията на дейността на отделението, или да бъдат преназначени като редови магистрати.

Ще има промени и по отношение на администрацията. Не се предвиждат масови съкращения, но броят на служителите в съответното териториално отделение ще бъде оптимизиран до необходимото, останалите ще бъдат преназначени или командировани в основния съд, към който преминава районният или в друг орган.

Очаква се до лятото да има готов и пакет от предложения за законодателни изменения.

След първичния анализ, след който ще се прецени колко районни съдилища ще станат териториални отделения и къде, ще последва втори такъв относно ефектите от преструктурирането, за да се вземе решение как да се продължи реформата. Предстои и Пленумът на ВСС да обсъди въпроса.

Още по темата

ВКС с тълкувателно решение относно прекратяването на трудовия договор от работодателя

Предишна новина

Измама в нета: Предлагат лекарство от името на известен наш кардиолог

Следваща новина

Коментари

18 Коментара

 1. 18
  Big sister | нерегистриран
  11
  -3

  КОГА НАЙ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ ЗАКРИЕ СИНЕКУРНАТА ДЛЪЖНОСТ ,,СЪДЕБЕН АДМИНИСТРАТОР ,, ??? ТОВА СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ ПАРАЗИТИ С ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ И БЕЗ НИКАКВО НАТОВАРВАНЕ !!!

 2. 17
  ( (((( ; | нерегистриран
  10
  -1

  Просто върнете категоризацията на съдилищата и съответната разлика в заплащането спрямо натовареност и качество ,щото може съдия от Златоград да е гледал 500 дела и разписал 400 за година ,но тези 400 да са отработени перфектно ,а съдия от Пловдив да е имал 800 дела и 600 от тях отменени ! Първа категория си бяха София ,Пловдив и Варна ,сега може би и Бургас и др. ,служителите също трябва да са категоризирани по много показатели !

 3. 16
  пппп | нерегистриран
  16
  -5

  Закрийте малките магистратури, които не са достатъчно натоварени. Изцяло. Преместете магистратите в големите. И не творете глупости в процесуалните закони. Достатъчно такива натворихте последните 10 години.

 4. 15
  Краси | нерегистриран
  17
  -2

  Не виждам ни една логична причина административните ръководители на закритите съдилища да не станат редови съдии. Няма магистратура - няма ръководител. Тотално безсмислено е да им се намират зорлем изкуствено създадени ръководни позиции. Ще го преживеят това, че няма да са на такива, мисля.
  Истината е, че ще се стигне и до съкращаване на административен персонал, който се явява излишен при окрупняването. Нека не се лъжем. И децата не вярват в смисъла и нуждата от раздута администрация. И в съдебната власт, и в държавата, изобщо.

 5. 14
  Някой | нерегистриран
  10
  -2

  Абе, прокурори, какво мислите вие?. Ще подкрепите ли безумната идея на Пленума?

 6. 13
  до 12 | нерегистриран
  7
  -1

  Уф човек ще трябва време, поне годинка ,защото идеята е доста "гениална".Ако съдията по делото ти е бързак си изгорел .Моли се да го командироват .Доста е модерно.

 7. 12
  Аз | нерегистриран
  4
  -6

  А кога ще се случи реално всичко това? Че водя едно гражданско дело и много ми се иска съдията да се разкара някак...

 8. 11
  пенсионер | нерегистриран
  12
  -1

  Колеги, обичам ви! Бдете!

 9. 10
  SOS | нерегистриран
  39
  -2

  Българската съдебна система е в гибелна опасност! Предлаганият модел за поредното й преструктуриране, не е реформа, а унищожаване!

 10. 9
  Смешко | нерегистриран
  13
  -3
  До коментар #4 от "! | нерегистриран":
  Е,хайде сега пък прокурорско ложе ?! тц,тц,тц,.............

  Не прокурорско, а "Прокрустово" ложе.... Аман от чели-недочели, но за сметка на това пък докачливи прокурори......

 11. 8
  RRR | нерегистриран
  45
  -1

  Дали изобщо се усещат, какви ги творят.

 12. 7
  00 | нерегистриран
  48
  -2

  За съжаление само безумия....Има толкова безболезнени за системата начини за изравняване на натоварването и за премахване на конкурсите, че да се чуди човек що за хрумвания пак се разгръщат с пълна сила...Не се работи спокойно от години, няма никаква стабилност и разумност! Докога?

 13. 6
  Tinker Bell | нерегистриран
  29
  -2

  до 4
  Четете внимателно колега "прокрустово", а не "прокурорско". Справка -
  "Прокруст, в древногръцката митология е атинския разбойник-великан, който подлагал пътниците на изпитание - дали ще съвпаднат с размера на неговото легло, т.нар. Прокрустово ложе. При липса на съвпадение, на по-високите режел краката, а по-ниските разтеглял. Измамата се допълвала от устройството на желязното ложе – то имало две положения и Прокруст предварително го нагласявал, оценявайки ръста на пътника отдалеч."
  А иначе, грешката Ви говори сама за себе си. ;)

 14. 5
  съдия | нерегистриран
  53
  -5

  И защо е туй бъркало? Ще вливаме милиони за втора инстанция на апелативно ниво, включително сграден фонд и кадрови ресурс. Та ние и сега си имаме втора инстанция.Тя работи добре. А районните съдии които ще останат на районно ниво как ще се развиват професионално. Те няма да работят по съществени дела и това води до меко казано " затъпяване". А после кариерното им развитие -ще "скочат" въ истинската материя на окръжно ниво" . И всичко за да се изравни натоварването и разходите на сиситемата. Ами най после закрийте малките съдилища и готово. Въведете промени в процесуалния закон съдът да взема решения още в зала. В 40% от делата това може да става и не е непозната практика в света. Не! Ние пишем дълбоки мисли в плитки води. Наистина не вярвах че този най абсурден вариант ще въвеждат. Очаквам големи простотии...............................

 15. 4
  ! | нерегистриран
  6
  -15
  До коментар #2 от "Tinker Bell | нерегистриран":
  И не му се вижда края. Аман от експериментатори. Животът ни премина в опити да оцеляваме сред мегаломанските идеи на различни групички връзкари, с подходящи роднини, амбиции и тежки комплекси. Поне да се бяха погрижили първо да променят законодателството , че да видим какво ще напише в закона другата групичка от същия вид.
  Ще стане като с ЕИСС, пълна неграмотност и несъобразяване със Закона, в резултат на която сега ще променят ЗСВ, АПК, ГПК и НПК , за да не е незаконно отрочето им.
  Това, ако не е съвременен вариант на прокрустово ложе, не знам кое е.

  Е,хайде сега пък прокурорско ложе ?! тц,тц,тц,.............

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.