Провалиха се опитите на Лозан Панов да дискредитира мерките срещу COVID-19 в Съдебната палата в София

Провалиха се опитите на Лозан Панов да дискредитира мерките срещу COVID-19 в Съдебната палата в София
Лозан Панов, председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за сведение справка за разпространението на COVID-19 в съдилищата към 07 декември 2020 г., която показва, че носители на вируса са 70 съдии и 139 съдебни служители, а карантинирани са 35 магистрати и 105 съдебни служители.

Посочено бе, че в периода 01-07 декември 2020 г. на интернет сайта на ВСС са публикувани получените 14 заповеди на административни ръководители на 13 съдилища за отлагане на съдебни производства, и други 5 заповеди за актуализиране на прилаганите мерки за работа в условия на пандемия.

Съдийската колегия на ВСС прие за сведение писмо от Розалия Шейтанова –председател на Окръжен съд – Пловдив, която във връзка със сигнал от адвокат Емилия Недева, опровергава твърденията на последната за неспазване на мерките срещу пандемията в района, като подробно описва въведените противоепидемични условия за безопасност на участниците в съдебни процеси.

Колегията прие за сведение и писмо от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева, която също предостави информация и изразява становище, че „мерките за безопасност в Съдебна палата – София се спазват и са съобразени изцяло с Правилата и мерките за достъпа до съдилищата в условията на пандемия, приети от СК на ВСС, и със заповедите на министъра на здравеопазването, включително и с последната заповед № РД-01-675/25.11.2020 г.“.

Становището на Дончева идва след опит на доскорошния стопанин на Съдебната палата Лозан Панов да дискредитира наложените от нея мерките в сградата, опитвайки се още миналата седмица да занимае членовете на Съдийската колегия със собственото си отмъщение. Това така и не се случи, макар и опитите на приближената му по всички въпроси Атанаска Дишева да спомогне да се прокара манипулацията, че в Съдебната палата няма нужните мерки срещу COVID-19. В случая е важно да се подчертае, че едва ли твърденията на Панов, че наложените ограничения за достъп до коридорите и залите в сградата, както и мерките за дезинфекция, са недостатъчни, щяха да са факт, ако през април самият той не беше отстранен от ВСС като стопанин на сградата заради тоталната му незаинтересованост от това, което се случва вътре. Припомняме, че стопанисването на Съдебната палата в София бе отнето от правомощията на Панов, след като стана ясно, че той е допуснал в сградата да бъде заснет придобилият скандална популярност клип, в който участваха полуголи жени, деца, държащи оръжия и употребяващи наркотици младежи, озаглавен със звучното име „Yerba”.

"Досега не е имало стопанин на Съдебната палата, който да допусне заснемането на продукция, която да уронва престижа на съдебната власт", коментира представляващият ВСС Боян Магдалинчев, малко след решението на Съвета за отстраняването на Панов като стопанин на Съдебната палата.

Още по темата

Гешев обсъди с магистрати условията на работа в прокуратурите в Пловдив, Смолян и специализираните обвинения

Предишна новина

ВАдвС няма капацитет да защитава адвокатите, нужна е оставка

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ??? | нерегистриран
  2
  -2

  Що не идете от редакцията да си разрешите личните конфликти със съдия Панов и да не занимавате публиката с личните си ежби с него?

 2. 1
  **-************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.