Против допълнителни бонуси за спецмагистратите

Против допълнителни бонуси за спецмагистратите

Пленумът към Висшия съдебен съвет (ВСС) се обяви категорично против последните предложения на депутати за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), които засягат бонусите на спец магистратите.

Единодушно с 20 гласа "за" съдебните кадровици гласуваха срещу частта, която предвижда годишен бонус от шест заплати върху възнаграждението единствено на магистратите в спецправосъдието.

Днес пленумът подкрепи становището на правната комисия към ВСС, която смята допълнителните бонуси за спецмагистратите за "необоснована привилегия".

Част от съдебните кадровици, начело с Цветанка Пашкунова, мотивираха резервите си към поправките в ЗСВ с това, че делата, които се гледат в Специализирания наказателен съд, не са от толкова фактическа и правна сложност.

Контрира я Драгомир Кояджиков, който е представител на Апелативния спецсъд. Той поясни, че проблемът в спецправосъдието е, че масово служителите напускат заради голямата натовареност и се пренасочват съм Софийския градски съд, Следствието или Военния съд. Кояджиков допълни още, че заседанията в спецсъда продължават над 7-8 часа – далеч над стандартното времетраене на заседанията в Софийски градски съд. 

Поправките в закона ще се гледат на второ четене в пленарна зала в петък. Те бяха приети от правната комисия на първо четене на 11 октомври, едва 6 дни, след като бяха депозирани в парламента – на 5 октомври.

Срещу спорните поправки вече се обявиха Съюзът на съдиите в България, Съюзът на съдебните заседатели в България, както и Съветът по съдебна реформа към Министерството на правосъдието. 

Опитват да спрат вторичното разграбване на КТБ

Предишна новина

ВСС утвърди промени в бюджетите на НИП и прокуратурата

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 5
  | нерегистриран
  1
  -1

  И ся в Спецзоната на незаетите места поради липса на желаещи кого ще назначат - Цецка, Фидосова, Курнелия, Христо Иванов и Екатерина Захариева ли?

 2. 4
  | нерегистриран
  8
  -1

  Каква натовареност в т.нар. спецправосъдие? Това е фикция, която някой повтаря до втръсване, но без никакво основание - вижте колко присъди има и за какъв период!

 3. 3
  БРАВО | нерегистриран
  20
  -1

  на ВСС

 4. 2
  | нерегистриран
  10
  0

  "Срещу спорните поправки вече се обявиха Съюзът на съдиите в България, Съюзът на съдебните заседатели в България, както и Съветът по съдебна реформа към Министерството на правосъдието."  А дали срещу тях са се обявили Цецка Цачева, правосъдната министърка, бившата председателка на парламента, една неуспяла на президенските избори кандидатка и още една кандидатка-депутатка, дето не е успяла да спечели гласове дори в родното си села?  ПС: Ако някой си помисли, че съм изброил не 5 души, а само 1 да види кои влизат в съвета по съдебна реформа! После пък да види в регистъра на НПО колко от членовете на този съвет имат един и същи собственик.

 5. 1
  Зя Кояджиков | нерегистриран
  21
  -4

  ВСС да реши проблемите с извънредния труд като променят решението за заплащането му, а не чрез бонуси

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.