Протестиращи блокираха сградата на КПКОНПИ


Протестиращи блокираха тази сутрин сградата на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, в поредната акция на гражданското движение "Боец".

Те настояха за оставката председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

IN MEMORIAM: Почина проф. д-р Димитрина Милкова

Предишна новина

Антон Златанов: Несериозно е да се твърди, че полицията цели ескалация

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Архимандрит Дионисий | нерегистриран
  2
  0

  Протестите показват чудо, за което не съм предполагал, че ще се случи. Трябва да кажем „баста“ на онова, което вече 30 години се случва в нашата страна.
  Всичко, което не е част от този политико-олигархичен модел за последните 75 години, няма как да не обедини всички. Няма значение кой е с една или друга цветова принадлежност – всички трябва да бъдем единни, за да продължи по някакъв начин нашето отечество да съществува.
  Да каже пловдивският митрополит Николай за последните 11 години, че са най-светли – това означава или че някой е сложил розови очила, или че няма никаква нужда от народ, а за църквата това е престъпление да го произнесе.
  Онази компания в Европа, която наблюдава процесите, да отговори на няколко въпроса. Вярно ли е, че служители на немското посолство в София твърде зачестено са започнали да пътуват от София за Берлин с дипломатическа поща, в която никой не знае какво се пренася? Обслужват ли онези служители на посолството някогашните ангажименти, които може би тук създаваната партия ГЕРБ е поела към фондацията Ханс Зайдел, а пък бих казал и към онази фондация, която не я споменават, но аз мисля, че също има отношение към създаването на ГЕРБ – Конрад Аденауер. Докога посолствата на Франция и САЩ, които бяха активни по време на протестите през 1997 и 2013, ще се правят, че у нас има само крива природа, която обаче бива унищожавана с тяхно съгласие.
  Борисов и Гешев са символи на задкулисието. По-добре е Борисов да излезе с достойнство при протестриращите и да каже: моля ви за прошка и дайте ми възможност някъде там да се кая, без дори да ме виждате. Човек с поведението на Борисов, с тази жлъч и това тропане по масата, като че ли той е роден специално за властта. Премиерът не въплащава българския гений, въпреки, че много от лошите му черти може да ги наблюдаваме само в неговото поведение. Сигурен съм, че протестът ще завърши с оставките на Гешев и Борисов. Доброто ще победи злото.

 2. 1
  Сърджа Попович | нерегистриран
  2
  0

  В редица страни протестиращи точка по точка следваха учебниците по „ненасилствена революция“, написани от американския политолог Джин Шарп, който ръководи съвместно с Боб Хелви института „Алберт Айнщайн“ в Бостън - нов начин за сваляне на неудобни правителства, следвайки максимата, че там, където въоръженият бунт е невъзможен, се налага системата CANVAS. Как се работи с нея?
  Тя има три нива. Едното е с местни активисти, които приемат нашите хора с опит. Второто ниво се състои в предоставяне на безплатни помагала, в които се обяснява как да се води битка с потисниците. Едно от тях е класическият "Наръчник за ненасилствена борба", който се намира в интернет на много езици, за да може да бъде използван без заплащане и без проблеми там, където е необходим. Последният ни наръчник, озаглавен "Обърни потисничеството срещу самото него", вече има голям успех. Той е, както всички останали, лесен за разбиране и прилагане. А на третото ниво работим с учени, които помагат на масите да разберат нашата система.
  Когато се вгледаме в опита от ХХ век, се открояват ясно няколко успешни акции без прилагане на насилие, които промениха света завинаги. Ганди показа как се слага край на колониализма в Индия, Нелсън Мандела или Мартин Лутър Кинг – как се противостои на расизма. Борбата на Лех Валенса как да се изгонят съветите от Полша и да се постигне европейско единство е друг пример. Така че моят институт CANVAS се опитва да разбере какви са били тези процеси с помощта на специалисти по обществените науки. При всички случаи е много трудно да се каже какво точно трябва да се прави, защото не става само с копиране. Всяко място си има своите особености. Има малко на брой елементи, които са общи за всички изброени успешни опити, и с тях работим. Наричаме ги „божествената троица“ на нашата борба. Първо – единството, второ – планиране, и трето – дисциплина на ненасилието. Единството е необходимо за събирането на хора. Трябва да се накарат да участват колкото се може повече хора, без да им се позволява да прилагат насилие. При диктатурата това, което парализира хората, е факторът страх, а при демократично, но корумпирано управление, апатията прави хората неефективни. Като знаем това, анализираме настроението на хората, както и способността да предизвикаме ентусиазъм, също стратегията и тактиката, които могат да се използват. В общества със силна култура на ненасилие, ние полагаме всички усилия и не прибягваме до саможертвата и други подобни действия, защото ги считаме за вредни и непродуктивни. Във всеки случай, има много интересно проучване, проведено от две американски изследователки – Ерика Ченоует и Мария Стефан, които са изследвали 323 кампании между 1900 и 2006 г.. В него може да се види, че конфликтите, водени по методите на ненасилствена съпротива, са много по-дълготрайни и ефективни от насилствените или военните. Ненасилствената съпротива има 53% шанс за успех, срещу 26% при съпротива чрез война или насилие. Ето защо нашата система е не само по-етична, но и по-ефективна.
  Сега има нови течения и места, където избухва протестът. Това са хора, които не идват от политическата сфера. Това, което се случва е защото хората нямат доверие на политическите елити. Протестите не се провеждат от формални политически партии, а от хора, които са уморени от положението в страната и искат сами да свършат нещата. И несъмнено ще продължат напред. Съществуват правителства, избрани чрез избори, но те изглеждат неспособни да покрият основните потребности на хората. Най-важната причина за протестите, която виждам, е нарастването на престъпността и поради това проблемът е не толкова до партиите, колкото до решаването на проблемите в икономиката и сигурността.
  Аз се опитвам да разделя света на две големи групи. В щастливите страни правителството се страхува от хората, а в нещастните страни хората се страхуват от правителството. Поради това просто вярваме в събирането на хора, в ентусиазма и познанията.
  Ако имаш ясни цели и някой иска да ти помогне, трябва да се говори с него. И ако целите ви съвпадат, приемаш помощта. Не виждам проблем в това.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.