Протест срещу енергийния регулатор опита да засенчи този срещу главния прокурор


Над 200 души се събраха на два протеста пред Съдебната палата в София. За единия – с искане за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, се знаеше предварително, като за него бе създадена организация в социалните мрежи. За втория протест се разбра пред Съдебната палата, като събитието на практика се превърна в отвличащо вниманието от първата демонстрация. То се оказа насочено срещу членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Протестът с искане за оставката на главния прокурор Сотир Цацаров бе организиран след като миналата седмица се разбра за срещата му със собственика на "Овергаз" и издател на в. "Сега" Сашо Дончев с посредничеството на вече бившия член на ръководството на БСП Георги Гергов. Според разказа на Дончев на срещата главният прокурор му е държал сметка за карикатурите във вестника, както и за негова подкрепа към партия "Да, България". Цацаров отрече това и на свой ред обвини бизнесмена в опит за оказване на натиск. Протестиращите днес призоваха случаят да бъде разследван, а Висшият съдебен съвет да излезе с позиция.

"Действията на компетентните органи сега ще са показателни за това доколко може да се търси отговорност на главния прокурор. За четирима главни прокурори досега това не е постигано", коментира Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки". По думите му е необходимо да се действа, както и при други подобни случаи на срещи между магистрати и бизнесмени. Той даде пример със срещата на някогашния градски прокурор на София Николай Кокинов, Бойко Борисов и тогавашния министър в първия му кабинет Мирослав Найденов. След като за тази среща се разбра, Кокинов бе отстранен.
Единият от организаторите на протеста Николай Стайков от "Протестна мрежа" определи срещата на Цацаров с Дончев като капката в отдавна прелялата чаша. Според него е необходимо международна комисия да разследва случая, тъй като липсва доверие в българските разследващи. Изтъкна, че е необходимо и етичната комисия на ВСС да направи проверка. На въпрос кой от тримата участници в срещата дължи най много отговори Стайков каза: "Този, над когото няма никой", а по-къснов уточни "главният прокурор".

Същевременно паралелният протест се обяви срещу поскъпването на електроенергията и водата. Попитан защо протестират пред Съдебната палата, а не пред КЕВР, един от участниците - Георги Георгиев от гражданския форум "Промяна", посочи като причина, че "пред КЕВР няма никой, тук има медии и съдът ще решава въпроса с цената на тока и водата". Така и не се разбра защо протестът не е пред Административния съд в София, който ще решава въпроса и който се намира на друг адрес.

"За тока, за парното - за такива неща. Много е скъпо", заяви друг мъж, който се появи в група с още 20-ина души от ромски произход. Те не отговориха дали са дошли на протеста организирано, а на въпрос защо идват пред Съдебната палата отговориха, че където има хора, там протестират и те.

"Ние искаме просто цените да се споразумеят, да има нормализиране на цените в България", заяви мъжът след реплика от журнаристи, че в момента има и протест с искане за оставката на главния прокурор. "Не можем да вземем никакво отношение към другия протест, допълни той.

Ердоган съди френски политолог за подбуда към убийство

Предишна новина

"Задава се лавина от присъди за България във Вашингтонския арбитраж"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.