Промените в кредитния закон раздвижват пазара


Клиенти на банките масово обмислят рефинансиране на стари заеми при по-изгодни условия, след като промените в Закона за потребителския кредит влязат в сила. С тях отпадат и банковите такси за предсрочното погасяване на заем.

С промените в закона лихвите по кредитите ще се определят по-прозрачно. Водещ ще е пазарният индекс – "Юрибор". Ако заемът е в евро лихвата ще зависи все повече от този индекс. А ако е в лева - от индекса "Софибор". Заради икономическата криза сега тези индекси са на исторически най-ниските си нива.

От ниво над 5 процента преди кризата, "Юрибор" падна драстично през 2009 г. и сега се задържа на нива около нулата. В последното тримесечие той постепенно започва да нараства - според анализатори покачването ще се усети по-сериозно още в края на тази година.

Когато тези индекси тръгнат нагоре, логично е лихвите по кредитите обвързани с тях да ги последват.

Един клиент между два индекса

Роси Костадинова търси кредит - мечтае за образование в Англия. Изкарала е един семестър в престижен университет там, но заради липсата на достатъчно средства се връща у нас. Сега отново е приета в Лондон.

"Там общежитието ми е доста над 6500 паунда на година; излиза над 14 хиляди лева на година. Не знам наистина какъв кредит ми трябва, понеже всяка банка ти казва нещо различно, всяка има различна лихва.", казва тя.

След различни консултации, Роси смята, че й е по-изгоден потребителски, а не студентски заем. Ще изчака обаче промените в закона да влязат в сила. Тогава водещ за стойността на лихвата ще е индексът "Юрибор".

Какво обаче ще се случи ако той се вдигне драстично? "Аз очаквам тези индекси да започнат да нарастват, поради което ако банката не намали надбавката за този индекс, съответно и лихвата по кредити ще се повиши", обяснява финансовият анализатор Десислава Николова.

Експертите съветват при избора на оферта за кредит да се сравняват не лихвите, а общата цената на заема, която е формулирана като Годишен процент на разходите.

Как реално ще реагира пазарът и как промените в Закона за потребителския кредит ще се отразят на цената му, ще може да се анализира след няколко месеца. Промените влизат в сила на 23 юли.

Шатката и Хосе задигнали пистолета на психолог в Софийския затвор?

Предишна новина

Реформаторите сезираха ЕК, прокуратурата и ДАНС за поправките за "Южен поток"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.