Прокурорските свидетели по делото срещу Масларова "окапват"

Прокурорските свидетели по делото срещу Масларова "окапват"

 
Още един от свидетелите по делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова се отрече от част от показанията си, дадени по време на разследването. Добромир Нейков днес свидетелства пред Софийския градски съд (СГС) точно обратното на това, което е казал на досъдебната фаза на процеса.
Вчера основният свидетел Тодор Павлов се отметна изцяло от казаното пред прокуратурата по време на разследването, че е пренасял пари от един от подсъдимите Венцислав Драганов до Масларова.
Фирмата на Добромир Нейков е участвала в консорциума "Стара Загора 2007", който е ремонтирал бившата работническа поликлиника и я направил социален дом. Консорциумът бил създаден точно преди да спечели конкурса за ремонта. Той се оглавявал от Венцислав Драганов.
Дружеството на Нейков се занимавало с доставка на строителни материали и изграждане на окачени тавани.
Пред разследващите Нейков твърдял, че на срещите, когато е уговаряна реконструкцията е присъствал Венцислав Драганов.
Днес обаче Нейков се отметна от думите си. Оправда се с "технически пропуск" от негова страна – бил неподготвен, когато го разпитвали разследванище. Всъщност Драганов не бил присъствал на срещите.
Иначе Нейков каза пред съда, че преди да бъде ремонтиран социалният дом, сградата буквално приличала на сметище за битови и строителни отпадъци. Той посочи, че ако не е била ремонтирана, в определен момент зданието можело да стане опасно.
"Обектът беше много труден, в процеса на работа открихме много сериозни отклонения в строителството", подчерта Нейков и обясни, че това е наложило преразход на много строителен материал.
Някои от вече използваните материали били демонтирани, тъй като строителите установили нередности и отклонения на параметрите, както и различия между проекта и сградата от порядъка на 15-20 см в някои от нивата.
Демонтажът пък оскъпил работата. Преди началото на ремонта била изготвена ориентировъчна предварителна количествена сметка за необходимите материали. Тя обаче не била окончателна.
Свидетелят обясни, че сметката била изготвена от проектанта на обекта. Освен това предварително е била направена и приблизителна бюджетна рамка, но договорът не позволявал тя да бъде променяна.
Пред съда днес показания дадоха още трима свидетели, които са участвали при ремонтите в Стара Загора. От показанията и на четиримата стана ясно, че техните фирми, като основни на пазара в региона, са получавали отстъпки до 50 на сто от цената на строителните материали. В договорите за сключения ремонт имало клауза, която не позволявала на нито един от тях да променя цената, която трябва да получат за свършената работа. И понеже през 2008 и 2009 година бил бумът на строителството, надницата на работник стигала до 90 лева на ден.
Бившият социален министър Емилия Масларова е подсъдима за престъпления по служба и длъжностно присвояване в особено големи размери. Според обвинителния акт тя заедно със семейния си приятел и управител на фирма "Стара Загора 2007" Венцислав Драганов и техни помагачи са присвоили 11 млн. лева лева от отпуснати близо 19 млн. лв. за ремонта на сградата. Другите подсъдими са бившият зам.-министър Димитър Димитров и бившият главен секретар на социалното ведомство Иван Пенев. Като съучастници на Масларова са посочени семейният й приятел Венцислав Драганов, чиято фирма е ремонтирала Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора, управителят й Михаил Методиев и Росен Стефанов.
 


Младите съдии ни отсрамват пред Люксембург

Предишна новина

Условна присъда за кмета на Ямбол

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  Медарски | нерегистриран
  0
  0

  Естествено, че са платили на свидетелите (и са ги посплашили), но моля ви се, уважаемият съд да погледне цифрите - с похарчените "Уж" пари, не ремонт, а нов луксозен и тройно по-голям дом можеха да построят. Когато цифрите говорят, всички мълчат. Г-жа Масларова & ОПГ са крали, крали, та са се оляли - нагло и с чувство за безнаказаност. Ще се намери ли исински независим съд в БГ? Това е въпросът.

 2. 5
  жгжгж | нерегистриран
  0
  0

  Абе егати свидетелите-съдът много внимателно трябва да реши кои показания да кредитира-от досъдебното или от съдебното п-во. От това ,което излиза като информация по случая не става ясно защо тези хора са говорили на досъдебното обратното на това, което казват сега. Абсурд е да се твърди, че съдия Гунчев едва ли не в протокола е подменил изцяло това, което е разказавал този "нинджа" пред него, а пък и "нинджата" май не казва, че са го принуждавали по какъвто и да е начин /с бой, сръбска музика и третото/ да даде определени показания пред съдия...

 3. 4
  да бе да | нерегистриран
  0
  0

  Не се чудете на тази развръзка. Много е просто с парите, които е изкарала от гигантскта далавера, Масларова е платила на свидетелите да си траят. И после ще разправя колко била честна...

 4. 3
  Децо | нерегистриран
  0
  0

  Цецо нема нищо общо тук. Нещо не се самосезират нашите прокурори. То накъдето се обърне човек, може да се самосезира, ако е на мястото си като защитник на справедловостта. Явно не живеят на тоя свят.

 5. 1
  до Цецо министъра | нерегистриран
  0
  0

  Къде си, Цецо, къде си да коментираш???

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.