Прокурорската колегия се противопостави на опитите на адвокати и медии да я въвлекат в институционален скандал

Прокурорската колегия се противопостави на опитите на адвокати и медии да я въвлекат в институционален скандал
снимка:БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) се противопостави на опитите на група адвокати и медии, лансиращи тезите им, да я вкарат в институционален скандал.

Става дума за отворено писмо на т.нар. „Обединение на свободните адвокати“, в което се настоява кадровият орган да вземе отношение по повод наложената от Специализираната прокуратура практика за публикуване на материали по разследвания и дела с обществен интерес. Адвокатите отправят и директна атака срещу главния прокурор Иван Гешев, като го обвиняват в нарушаване на презумпцията за невиновност, понеже давал интервюта и брифинги пред медиите - практика, която не е нова за държавното обвинение и неговия административен ръководител.

Позицията на „обединението“ бе разпространена в някои медии, близки или свързани с подсъдими и обвиняеми, което предизвика и реакцията на Прокурорската колегия.

„Зачитайки конституционно установената независимост на съдебната власт и принципа, че при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона, заявяваме, че нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС имат правомощия да приемат решения, указващи на който и да е орган на съдебната власт как да правоприлага и правораздава, пише в позиция на кадровиците“, пишат кадровиците, подчертавайки, че „според европейското и международно законодателство, установяващо стандартите за спазването на презумпцията за невиновност, прокуратурата може да предоставя информация на медиите в интерес на правосъдието и обществеността, когато тази информация е обоснована и пропорционална, при съблюдаване правата на участниците в досъдебното производство“.

Ето и пълния текст на позицията на Прокурорската колегия:

Позиция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод публикации в интернет сайтовете на медиите „Дневник“ и „Сега“ от 02.07.2020 г., във връзка с Отворено писмо от СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“, публикувано в Българския правен портал „Лекс.бг“ на 30.06.2020 г.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойство и тревога от продължаващата и ескалираща негативна кампания срещу Прокуратурата на Република България и главния прокурор Иван Гешев, в която активно участват и медии, определящи се като „независими, обективни и обществено ангажирани“.

Зачитайки конституционно установената независимост на съдебната власт и принципа, че при осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона, заявяваме, че нито Прокурорската колегия, нито Пленумът на ВСС имат правомощия да приемат решения, указващи на който и да е орган на съдебната власт как да правоприлага и правораздава. В този смисъл искането на СНЦОП „Обединение на свободните адвокати“ е провокация към ВСС за неправомерен натиск и влияние върху Прокуратурата на Република България и в частност върху главния прокурор.

Припомняме, че според европейското и международно законодателство, установяващо стандартите за спазването на презумпцията за невиновност, Прокуратурата може да предоставя информация на медиите в интерес на правосъдието и обществеността, когато тази информация е обоснована и пропорционална, при съблюдаване правата на участниците в досъдебното производство.

Съгласно разпоредбите на Директива (ЕС) 2016/343 на Европейския парламент и на Съвета от 09.03.2016 г. относно укрепването на някои аспекти на презумпцията за невиновност и на правото на лицата да присъстват на съдебния процес в наказателното производство, „презумпцията за невиновност би била нарушена, ако в публични изявления на публични органи обвиняемият бъде представен като виновен, преди вината му да бъде установена в съответствие със закона с влязла в сила осъдителна присъда. Това обаче не засяга актовете на обвинението, които имат за цел да докажат вината на обвиняемия, като например обвинителния акт“, който е публичен.

Декларацията е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

Разследващи откриха нови ритони и амфори в офисите на Божков

Предишна новина

Проучване: 78,6% от българите искат Божков да се издължи на хазната

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Съгласно чл.31,ал.3 от Конституцията на Република България обвиняемият се смята за невинен до установяване на противното с влязла в сила присъда. Съгласно разпоредбата на чл.16 НПК, обвиняемият се смята за невинен до доказване на противното. В тези текстове е видно, че глаголът „се смята” е употребен в безадресатната си форма и затова няма никакво съмнение, че те не създават конкретно задължение за държавните органи, за гражданите, за обществото да смятат обвиняемият за невинен. НПК задължава държавните органи да действат, но само когато смятат обвиняемия за виновен – разследващите органи да разследват, прокурорът да изготви обвинителен акт, а съдът да постанови осъдителна присъда. Презумпцията за невиновност нито може да се свързва, нито може да се съотнася с вътрешното убеждение за виновност, до което достигат едни или други държавни органи – напр. разследващите органи, прокурора когато внася обвинителен акт, съдията когато постановява осъдителна присъда. Тези органи не само не са длъжни да смятат лицето за невиновно, те за да действат трябва да се убедени, че е е виновен. Затова вътрешното убеждение за виновност и презумпцията за невиновност е вярно, че са две правни величини, но от съвършено различен порядък и поради тази причина не могат да се свързват и не могат да се съотнасят. При изпълнението на своите задължения, прокурорите не трябва да зачитат презумпцията за невинност, защото ако те смятат обвиняемият за невинен не могат да му повдигнат обвинение. Точно в тази връзка е разяснението, дадено от ВКС в Решение №603/2003 год. "Необходимо условие за приложение на чл. 12а НК е твърдата увереност на дееца, че действията му са насочени към задържане на престъпник. Тази увереност не може да бъде каквато и да било абстрактна или произволна представа на дееца, а следва обективно да произтича от конкретни и специфични особености, даващи достатъчно основание да се смята, че се касае за лице, посегателството срещу което е позволено от закона." Презумпцията за виновност е разрешена за разследващите органи и прокурора, но тя е изрично забранена за съда.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.