Прокурорската колегия отговори на атаките на Илиан Василев срещу държавното обвинение

Прокурорската колегия отговори на атаките на Илиан Василев срещу държавното обвинение
Прокурорската колегия на ВСС, снимка:"Правен свят"

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реагира на атаката на адвоката Илиан Василев срещу държавното обвинение, отправена в два последователни дни – първо чрез отворено писмо до медиите, а след това и в интервю, в студиото на bTV.

Както „Правен свят“ писа Василев излезе и се показа в телевизионния ефир, за да упражни в навечерието на разглеждането от Апелативния специализиран наказателен съд на мерките за неотклонение на обвиняемите по „Боклукгейт“ защитната си теза спрямо подзащитния му Атанас Бобоков, обвиняем за търговия с опасни отпадъци, като грубо и арогантно нападна представители на прокуратурата и по-специално говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

На заседанието си в сряда обаче Прокурорската колегия излезе с декларация против изявите на Василев и дори сезира Висшия адвокатски съвет, относно поведението му, което отдавна е далеч отвъд добрия тон както по отношение на държавното обвинение, така и по отношение на съда.

Кадровиците сезират и Съвета за електронни медии, във връзка с употребата на ефира на телевизионен оператор за отправянето на манипулативни твърдения, нарушаващи професионалните журналистически стандарти. Декларацията ще бъде изпратена на Европейската комисия, както и на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолството на САЩ в България и на посолството на Обединено Кралство Великобритания в България.

А в самия документ се посочва, че адвокат Илиан Василев нарушава Етичния кодекс на българските адвокати, като чрез трибуната на национални медии обвинява органите на специализираното правораздаване в противодържавна дейност, че „разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес…“. Създава внушения за професионална некомпетентност и неправомерни зависимости в и на прокуратурата.

„Подобни действия - особено необосновани и неподкрепени с конкретни факти, са опит за въздействие и пряко влияние върху решението на съдебния състав от Апелативния специализиран наказателен съд.  В тази връзка припомняме, че мястото, за решаване на правни спорове, били те и относно вземане на мерки за процесуална принуда в хода на висящо наказателно производство, е българският съд, а не медийното пространство. Освен това зрителите станаха свидетели как по недопустим начин говорителят на главния прокурор на РБ – Сийка Милева стана обект на унизителни и обидни нападки и сексистки внушения, с които пряко се уронва престижа на съдебната власт. Намираме за дълбоко неуместно да преповтаряме съдържанието на обидните квалификации по отношение на прокурор Милева, но изразеното от адвокат Илиан Василев по нейн адрес намираме, че е в много сериозен разрез, както с добрия тон, така и с Етичния кодекс на адвоката. Впрочем това не е първото подобно изказване на г-н Василев, който през м. септември 2018 г. обиди в национален ефир наблюдаващите прокурори по воденото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви наказателно производство“, пишат от Прокурорската колегия.

Ето и пълния текст на декларацията на кадровиците:

Република България е демократична и правова държава, в която независимата съдебна власт, чрез различни юридически проявления, осигурява необходими правни гаранции, така че в работата си магистратите се водят единствено и само от вътрешното си убеждение, съобразно закона и доказателствата по делото.

Затова всеки опит за намеса на общественото мнение по дела с висок медиен интерес, както и на каквито и да било други частни и корпоративни интереси при тяхното решаване, накърнява устоите на държавата и независимостта на съдебната власт.

В съвременните правни системи, в хода на висящия съдебен процес - независимо дали е граждански, административен или наказателен, се изследват единствено фактите и обстоятелствата от значение за делото, а не репутацията на привлеченото към наказателна отговорност лице.

Нарушавайки Етичния кодекс на българските адвокати, чрез трибуната на национални медии, адвокат Илиан Василев обвинява органите на специализираното правораздаване в противодържавна дейност, че „разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес …“. Създава внушения за професионална некомпетентност и неправомерни зависимости в и на Прокуратурата на Република България.

Недоумение будят посланията на адвокат Василев, че „Съдебната власт не е и не трябва да бъде безконтролно независима, така както Ви убеждават.“, „Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес.“ и множество други аналогични.

Съгласно етичните норми: „адвокатът не може да се опитва да влияе пряко или косвено на съда по начин, противоречащ на законите и етичните

правила“, затова тяхното поведение в публичното пространство и в отношенията им с органите на съдебната власт следва да бъде законосъобразно, дори при публични коментари по висящи дела, включително вземане мярка за неотклонение на подзащитни в хода на конкретни наказателни производства.

Подобни действия - особено необосновани и неподкрепени с конкретни факти, са опит за въздействие и пряко влияние върху решението на съдебния състав от Апелативния специализиран наказателен съд.

В тази връзка припомняме, че мястото, за решаване на правни спорове, били те и относно вземане на мерки за процесуална принуда в хода на висящо наказателно производство, е българският съд, а не медийното пространство.

Освен това зрителите станаха свидетели как по недопустим начин говорителят на главния прокурор на РБ – Сийка Милева стана обект на унизителни и обидни нападки и сексистки внушения, с които пряко се уронва престижа на съдебната власт. Намираме за дълбоко неуместно да преповтаряме съдържанието на обидните квалификации по отношение на прокурор Милева, но изразеното от адвокат Илиан Василев по нейн адрес намираме, че е в много сериозен разрез, както с добрия тон, така и с Етичния кодекс на адвоката. Впрочем това не е първото подобно изказване на г-н Василев, който през м. септември 2018 г. обиди в национален ефир наблюдаващите прокурори по воденото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви наказателно производство.

Категорично и остро осъждаме тези действия на адвокат Илиан Василев, като припомняме, че независимостта на българските магистрати, съгласно чл.117, ал. 2 КРБ не е безусловна, а е от съществено значение за върховенството на закона. Тя не е прерогатив или привилегия, предоставена в полза на прокурорите, а гаранция в интерес на справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

В настоящия случай не се касае за незаконосъобразни действия на Прокуратурата на Република България по досъдебно производство, по което в качеството на обвиняеми са привлечени Красимир Живков - заместник-министър на околната среда и водите, Пламен Бобоков и Атанас Бобоков.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща към Висшия адвокатски съвет с оглед вземане на отношение относно поведението на адвокат Илиан Василев, свързано с отправяне на груби и обидни нападки, уронващи престижа на съдебната власт и доброто име на адвокатската професия.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет се обръща и към Съвета за електронни медии във връзка с употребата на ефира на телевизионен оператор за отправянето на манипулативни твърдения, нарушаващи професионалните журналистически стандарти.

Декларацията е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г.

Още по темата

Иван Гешев разговаря с Лаура Кьовеши за бъдещето на Европейската прокуратура и българския принос за дейността й

Предишна новина

АСНС припомня в съдебна зала НК на адвокат Илиан Василев: Участието в ОПГ е самостоятелно престъпление и е различно от вторичните

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 4
  | нерегистриран
  4
  0

  Този адвокат се държи, като че ли има лични сметки за уреждане с всички съдии, прокурори, та и адвокати...!!!

 2. 3
  Илиан Василев | нерегистриран
  2
  -7
  До коментар #2 от "а СЪДИЙСКАТА ЩЕ ОТГОВОРИ ЛИ ИЛИ КУЧЕТА ЯЛИ СЪДИИТЕ?! | нерегистриран":
  Уважаеми колеги от СК!
  Спокойствието ,към което се стремите е висша форма на съществуване!
  Гледахте ли новините в 23.30 по БТВ във вторник 8 юни?!четохте ли?
  разбрахте ли какви издрази употреби Илиян василев против колеги от АСНС,които до полунощ бяха в залата?
  От Вас очакване да ни защитите?!
  Изслушахте колежките от Луковит и не помня вече кой РС.можете ли да сравните обществения интерес на делата ,които се гледат в СНС и АСНС?!Можете ли да сравните натовареност ,отговорност,напрежение?!
  Лично аз очаквам да ни защитите!
  До кога на този невъзпитан човек Илиян василев ще му се мълчи и ВАС няма да везем отношеине?!Това зависи от СК!
  Илиян василев е първо

  Правописът Ви ясно показва,че сте спец. Научете се поне,че не само Каскет и Ушев се пишат с главна буква.

 3. 2
  а СЪДИЙСКАТА ЩЕ ОТГОВОРИ ЛИ ИЛИ КУЧЕТА ЯЛИ СЪДИИТЕ?! | нерегистриран
  8
  -1

  Уважаеми колеги от СК!
  Спокойствието ,към което се стремите е висша форма на съществуване!
  Гледахте ли новините в 23.30 по БТВ във вторник 8 юни?!четохте ли?
  разбрахте ли какви издрази употреби Илиян василев против колеги от АСНС,които до полунощ бяха в залата?
  От Вас очакване да ни защитите?!
  Изслушахте колежките от Луковит и не помня вече кой РС.можете ли да сравните обществения интерес на делата ,които се гледат в СНС и АСНС?!Можете ли да сравните натовареност ,отговорност,напрежение?!
  Лично аз очаквам да ни защитите!
  До кога на този невъзпитан човек Илиян василев ще му се мълчи и ВАС няма да везем отношеине?!Това зависи от СК!
  Илиян василев е първо

 4. 1
  ГЪДЮ | нерегистриран
  10
  -4

  РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ИЗКАЗВАНЕТО НА АДВОКАТИНА Е В РАЗРЕЗ С ДОБРИЯ ТОН. ТОНЪТ Е ОСОБЕНО ВАЖЕН,ЗАЩОТО ТОЙ ПРАВИ МУЗИКАТА,НАЛИ ТАКА??! ТАКА ЧЕ,ОТ АДВОКАТСКИ ТОН НЕ ЧАКАЙ ДОБРА ТОНАЛНОСТ И ДОБРА МУЗИКА, КАКТО В СЪД.ЗАЛА,ТАКА И ИЗВЪН НЕЯ!!!
  А НА ПРБ ЖЕЛАЯ УСПЕХИ И ВСЕ НАПРЕД И НАПРЕД!!!
  ТОВА Е!!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.