Прокуратурата зорко бди за едни сделки и ослепява за други*

Прокуратурата зорко бди за едни сделки и ослепява за други*

Аршин е стара мерна единица за дължина. Днес думата се използва най-вече като синоним на мярка, мащаб, критерий. Имало турски аршин, равен на 67 см, и руски - 71 см. Навремето тези мерки се ползвали за мерене на платове и в строителството. Както се вижда, и преди е имало разминаване в критериите. То обаче е нищо в сравнение с разликата в аршините, с които мери българската прокуратура. Примери колкото щеш, но има два особено крещящи от последните дни - неочакваната намеса на държавното обвинение в една сравнително дребна проектосделка на БНБ и липсата на всякакъв интерес към подготвяната смяна на собствеността в най-голямата пенсионна компания в България.

Преди дни Софийска градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала по публикации за създаване на съвместно дружество между печатницата на БНБ и френски инвеститор и че е възложила проверка на ДАНС "с оглед установяване на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер".

Заслугата за внасянето на криминален нюанс е на двама известни политици от БСП - Румен Петков и Румен Гечев. Според тях БНБ готви скрита приватизация на печатницата, която произвежда българските левове, и залага на карта националния суверенитет. Звучи страшно, но всъщност

социалистите пак бъркат компоти с компютри

На 19 юни централната банка сама обяви, че дъщерното й дружество "Печатница на БНБ" ще направи съвместна фирма с един от най-големите производители на банкноти в света - "Франсоа Шарл Обертюр Груп" (ФШОГ). ФШОГ е основана през 1842 г. и произвежда банкнотите на 70 държави. Печатницата на БНБ ще участва в новото предприятие със 100 лева и с оборудване за производство на банкноти, оценено на 19 млн. лева, а французите ще инвестират 22 млн. евро. Самата печатница ще си остане държавна собственост - на БНБ (95.6%) и на Министерството на финансите (4.4%), и ще продължи да изработва талони, билети, дипломи, винетки, акцизни бандероли и други документи и ценни книжа, както и досега. Ще печата и бюлетини за избори - ако спечели конкурс или ако парламентът реши, че иска изборните книжа да се правят в държавна база.

Какво точно е смутило прокуратурата тук, не е ясно. Не е ясно и защо двамата Руменовци наричат създаването на смесено дружество "приватизация", при това скрита. Заради породилия се интерес бюджетната комисия в парламента ще изслуша управителя на БНБ по "съмнителната" сделка веднага след ваканцията. Самият Иван Искров изрази учудване, че идването на такъв инвеститор предизвиква подозрения вместо радост, и покани депутатите да посетят печатницата на БНБ и да видят как и какво работи.

От месеци около пенсионноосигурителната компания "Доверие" се събират тъмни облаци. Мажоритарният собственик "Виена Иншурънс Груп" е решил да се съсредоточи в застраховането и продава своите 92% от акциите в ПОК "Доверие". След кастинг бе избран и бъдещият купувач - световно неизвестната британска "Юнайтед капитал". Така 92% от българския пенсионен гигант може да се окажат в ръцете на невзрачна компания, чиято история, акционери и мениджъри са обвити в офшорна мъгла. В "Доверие" се намират пенсионните сметки на 1.25 милиона българи и в тях вече са натрупани над 1.8 млрд. лева. Това означава, че предстоящата сделка - макар и изцяло между частни дружества, е от огромен обществен интерес. Но

за купувача се знае все така малко, а което е известно, е притеснително

Разследване на "Ройтерс" установи, че "Юнайтед капитал" няма уебсайт, телефонен номер и персонал. Банковите й сметки били отворени в края на октомври миналата година и в тях се търкалят 14 (четиринайсет) британски паунда. Офисът й се води в къща в провинциално британско градче, където някоя си Таня Пазарчик от агенция, подпомагаща стартиращи фирми, препраща пощата за "Юнайтед капитал" на адрес в Австрия. В момента акционери в компанията си три фонда - хонконгският Asia Trade Management, LJ Capital в Лондон и "Риджънт Капитал". Като директори са вписани Слободан Ристич, Гюнтер Рор и Хайнц Русвурм, които живеят в Австрия, и американката Дебора Стърман, адвокатка от Калифорния. Наскоро юристката бе в София и се срещна с медиите, но само сгъсти мъглата. В интервю за в. "Капитал" Стърман обясни: "Сега започваме да правим толкова сериозни инвестиции и те са много различни от това, което "Юнайтед капитал" е правил преди, макар че нямам представа какво точно е правила компанията преди това. За нас тя бе просто един инструмент, в който инвестирахме и чиято дейност ще променим. Оттук нататък "Юнайтед капитал" ще се занимава само с финансови услуги." Тя не можа да каже кога точно е направена инвестицията в "Юнайтед капитал" и кога се е променила дейността на компанията.

Мажоритарните собственици на "Доверие" са се сменяли вече няколко пъти, но купувачите винаги са били добре известни компании - за разлика от сегашния кандидат. Затова не е чудно, че много клиенти на ПОК "Доверие" вече си местят сметките в други фондове. Според Даниела Петкова, която е мениджър на компанията от създаването й, неяснотите около бъдещите собственици вече нанасят сериозни щети, тъй като хиляди напускат "Доверие".

Обаче на прокуратурата всичко това не й е интересно. Вместо това праща ДАНС да рови защо БНБ е тръгнала да споделя полиграфическата си база с чужденци. При това излиза, че прокуратурата се съмнява и във финансовия министър - МФ държи 4.4% от печатницата и е одобрило джойнт венчъра. При целия глад за инвестиции мнителни политици и прокурори показват на един от трите големи в световния печатарски бранш, че не е твърде желан у нас.

И какво страшно може да се случи?

Французите ще нарамят бързо овехтяващите машини и ще ги изнесат? Ще източат банковите сметки в София и ще избягат в Белиз или на Сейшелите? Ще ограбят несъществуващите печалби на държавното банкнотопроизводство, което се готви да съкращава работници?

За отбелязване е, че депутатът от левицата Петър Кънев, който разбира и от полиграфия, и от бизнес, подкрепи сделката. "Поляците си печатат злотите в Германия, от 20 държави - членки на еврозоната, само 5 имат собствени печатници за хартиени пари, в Европа в този бизнес има три кита и "Франсоа Шарл Обертюр" е един от тях", обясни Кънев. И още - машините за банкноти овехтяват бързо - за 12-15 години, а оборудването в печатницата на БНБ е на предпенсионна възраст.

Да обобщим. БНБ сама обяви, че ще прави джойнт венчър. За продажбата на "Доверие" научихме от чуждестранен вестник - "Дер Щандарт". В единия случай става дума за смяна на собствеността, в другия - за създаване на съдружие. В казуса, който не вълнува прокуратурата, става дума за пенсионен гигант, в чиито фондове на практика всеки шести българин има спестени "бели пари за черни дни". В другия - за печатница с капитал 70 млн. лева, поостарели мощности, скромни по обем поръчки и недобри финансови резултати. Партньорът на БНБ е от онези, за които си мечтаем. Кандидатът за "Доверие" засега печели главно недоверие.

С колко аршина работи държавното обвинение? По какви критерии подчинените на Сотир Цацаров решават кое е маловажно и кое застрашава обществения интерес? И още един въпрос - ако сделката за печатницата на БНБ е интересна за прокуратурата, защо сделката на Комисията за финансов надзор за скъпото местене в нова луксозна сграда не е?

*Статията е препечатана от в. "Сега"

Смущаваща е смъртта на експерта по делото за подслушване

Предишна новина

Съдът спрял полицейската регистрация на Цветан Цветанов

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.