Прокуратурата претърси сграда с офиси на Цветан Василев

Прокуратурата претърси сграда с офиси на Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Офиси на търговски дружества, намиращи се в сградата, в която са Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев и на ТВ 7 и News 7 са претърсени днес в рамките на образувано досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата.

Съобщението до медиите идва, след като цяла сутрин течеше информацията, че се претърсват офиси на КТБ и на двете телевизии.

Специализираната операция е започнала тази сутрин в 10.30 часа, като органите на МВР са съдействали на прокуратурата да извърши претърсването и изземването.

Съобщението на прокуратурата по повод обиските е повече от лаконично. Казва се, че претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на търговски дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд. И че до момента не са извършени обиски в банкови институции и офиси на медии.

Не се посочват нито адресите, нито за кои дружества става дума, нито текстът, по който е образувано досъдебното производство.

По-рано днес от КТБ отрекоха офисите им да се обискират. "Банката не е обект на проверки и помещения на банката не са обект на претърсване и изземане. Очакваме прокуратурата незабавно да информира медиите и обществеността, че предприетите процесуално-следствени действия не са насочени срещу Корпоративна търговска банка", се казва в съобщение на КТБ до медиите.

От двете телевизия също разпространиха изявление, в което се казва, че обиски при тях няма,нормалният телевизионен процес продължава и всички предавания се излъчвали по план.

Освен офиси на КТБ и на ТВ 7 и News 7, на бул. "Цар Борис III" 159 се намират офиси на други фирми с участието на Цветан Василев – застрахователно дружество "Виктория", "Фина-С", "Сагара трейд" и Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ).

От над четири месеца срещу Цветан Василев, Делян Пеевски и Николай Бареков тече прокурорска проверка по повод сигнал за съмнения за пране на пари и организирана престъпна група, подаден срещу тримата от "Протестна мрежа". Вчера стана ясно, че 12 служители на КТБ, сред които и ръководството, вече са били разпитани. Единствено Цветан Василев не е викан, защото е в чужбина.

Не е ясно дали днешните процесуално-следствени действия имат общо с тази проверка.

На два пъти полицията отцепи сградата на "Цар Борис III", за да изнесе материали от обиските, които се извършват вътре, съобщи днес БГНЕС. Около 15.40 ч. за първи път е била отцепена част от района пред сградата, пред входа, на който пише "Бизнесцентър". Следователи и прокурори, охранявани от полиция изнесли документи и други неща, като ги натоварили в бял бус. Информация за съдържанието на товара не е дадена. Около 16.40 ч. акцията по отцепване на района била повторена, но този път станало видно,че в син автомобил, със синя лампа, са натоварени няколко черни чували.

Още по темата

Главният прокурор се опасява, че съдебна охрана ще следи магистрати

Предишна новина

Апелативният съд оправда Виолета Николова за взетите бонуси

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 12
  is | нерегистриран
  2
  -2

  До коментар [#9] от "":  Сотир Пеевски сега е решил да вдигне банковия имидж на държавата. Лови престъпници в банките.Браво,юнак ! Дали разбира що върши и какво ще направи .

 2. 11
  is | нерегистриран
  3
  -2

  До коментар [#9] от "":  Сотир Пеевски сега е решил да вдигне банковия имидж на държавата. Лови престъпници в банките.Браво,юнак ! Дали разбира що върши и какво ще направи .

 3. 10
  "него град - Русе " | нерегистриран
  2
  -2

  Българския народ е малък народ,беден народ но за сметка на това изключително прост и мръсен. Имат една единствена що годе горе долу добра българска банка, но ще я съсипят сами . На това му се казва прости ,ама прости ,по прости и от говеда. А простотията твори зло,тя самата е зло.Вижте центъра на София, типична разровена смърдяща кочина , и тулупи,тулупи колкото щеш. Омраза, простотия и малоумие. И над всичко това Буда и банда прости милиционери с тълпа тиквеници вият като хиени и искат власт. А електората с овча тъпота и говеждо безразличие объркан се хапе един друг,краде,мами , търпи и мре със 7 човека в час. Животинска история във Ферма.

 4. 9
  | нерегистриран
  8
  -2

  Не може цяла София да знае, че са погнали Цветан Василев, да правят разпити и накрая - в петък да ходят на изненадващо претърсване. Има много неща за които може да бъде разследавн Мустака, но не по този начин...  Сотир Пеевски няма да оправи прокуратурата, но виж - може да е първият главен прокурор фалирал банковата система.

 5. 8
  | нерегистриран
  5
  0

  До коментар [#1] от "ТТ":  Стиска му и още как- Пеевски го е стиснал здраво в опита си да накаже чрез прокуратурата доскорошния си приятел Василев! И как се казва в този случай...не беше ли клиентелизъм, а колеги прокурори?

 6. 7
  нормалния | нерегистриран
  1
  -1

  До коментар [#3] от "Руси":  Добре де , ам що си траеш за Инвестбанк, ЦКБ, ами за ПИБ, защо си траеш и за Боко и Цеко. Щом като е за законност, то да е както си трябва.  Да ама не и тове ще окаже поредния театър, само дето не знаем каква е крайната му цел. Е поне за сега, така или иначе предстои да разберем

 7. 6
  Обновена преди 51 минути? | нерегистриран
  1
  0

  До коментар [#5] от "Още за компютрите и компотите":

  http://www.prb.bg/main/bg/News/4570/

  Съобщение на пресцентъра на Софийска градска прокуратура

  13.06.2014

  По повод множество запитвания от представители на средствата за масова информация, пресцентърът на Софийска градска прокуратура съобщава следното:

  На 13.06.2014 г., в рамките на образувано досъдебно производство, са извършени множество действия по разследването, включително претърсване и изземване на документи в офиси на търговски дружества. Претърсванията са извършени в сградите и помещенията по официалните адреси на регистрация на тези дружества, след издадени предварително 19 разрешения от Софийски градски съд.

  До момента не са извършвани такива действия в сгради на банкови институции и офиси на медии.

 8. 5
  Още за компютрите и компотите | нерегистриран
  3
  0

  Този виц е стар, новата му версия е за Корпоративна търговска банка с мажоритарен собственик Цветан Василев и на ТВ 7 и News 7, които не били претърсени днес в рамките на образувано досъдебно производство...Дори и когато не вярваш в мечтите си, не можеш да се разделиш с тях. Мечтателят най-силно "усеща" реалността: той твърде често пада от небето на земята.

  Етичен кодекс на българските медии - Като признаваме своята отговорност да уважаваме тези права, ние, представителите на българските медии1, приемаме следните принципи:

  1. Предоставяне на достоверна информация на обществото

  1.1. ТОЧНОСТ

  1.1.1. Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.

  1.1.2. Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.

  1.1.3. Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.

  1.1.4. Ясно ще разграничаваме фактите от коментарите и предположенията.

  1.2. ПОПРАВКИ

  1.2.1. Ще публикуваме ясна и достатъчно забележима поправка, щом бъде доказано, че е публикувана неточна или подвеждаща информация, и ще се извиним, ако е необходимо.

  1.3. ИЗТОЧНИЦИ

  1.3.1. Ще се стремим да проверяваме информацията преди нейното публикуване....

  ЗАКОН ЗА КРЕДИТНИТЕ ИНСТИТУЦИИ - Чл. 152а. (1) Който разпространява невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 10 000 лв.

  (2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масова информация, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 8000 до 20 000 лв.

  (3) Ако нарушителят по ал. 1 или 2 е юридическо лице, се налага имуществена санкция, както следва:

  1. в случаите по ал. 1 - в размер от 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение - от 30 000 до 50 000 лв.;

  2. в случаите по ал. 2 - в размер от 20 000 до 50 000 лв., а при повторно нарушение - от 50 000 до 150 000 лв.

 9. 4
  куку | нерегистриран
  6
  -3

  К,во е т,ва "претърсване", дето се прави, след като поне от една седмица медиите тръбят за разследване по адрес на КТБ ? Май ми намирисва на отбиване на номера и имитация на работа !

 10. 3
  Руси | нерегистриран
  8
  -4

  Ако унищожат банкера, ще ни е мирна държавата. Тоя мустакатия е голем боклук

 11. 2
  | нерегистриран
  14
  -4

  Делян Цацаров в акция!

 12. 1
  ТТ | нерегистриран
  5
  -8

  Значи все пак на Цацаров му стиска...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.