Прокуратурата оневини властта за "синия език"


Вместо по 220-260 лева обезщетенията за умрелите животни ще бъдат от 120 до 160 лв.

Овцевъдите са готови за протести срещу безсилието на институциите да подкрепят бранша в този критичен за сектора период, при който заради безконтролното разпространение на заразата "син език" десетки хиляди животни бяха унищожени и продължават да гинат. Това съобщи за Farmer.bg председателят на асоциацията на животновъдите Бойко Синапов по повод обявените от министерството компенсации за сектора.

Браншът е в пълно недоумение и от решението на Главна прокуратура, обявено на 3-и октомври (петък), че държавните власти нямат вина за огромното разпространение на "синия език", предизвикано от бездействието на институциите. Животновъдите сезираха прокуратурата с искане да се провери отказа на предишното правителство да гласува извънредни бюджетни средства за овладяване на кризата още при появата на първите огнища през юни.

"За нас е неприемлива липсата на всякаква държавност, още повече че много от нас ще обявят фалит заради тази криза", посочи още Синапов.

"Въпреки че заразата вече е овладяна и няма нови заболели животни, овцете продължават да умират", обясни животновъдът. Причината е, че тези с по-силна имунна система, които са се заразили през септември, умират по-късно, защото никакви лекарства не могат да помогнат. Преди заразата броят на животните в страната е бил около 700-750 хиляди, но сега никой не се наема да изчисли загубите.

При първоначалните разговори с администрацията информацията е била, че щетите ще бъдат покрити според пазарните цени за едно животно. Впоследствие обаче се оказало, че щетите ще се смятат по стара инаредби от социалистическо време, където стойността за обезщетението на едно животно е силно занижена. Вместо по 220-260 лева обезщетенията ще бъдат от 120 до 160 лв. България е представила пред ЕК план за ваксинация срещу син език

Имунизацията ще започне в началото на март догодина от Южна България

България е изпратила в Европейската комисия план за ваксинация срещу "син език". В плана е заложено къде ще се извърши ваксинацията, кой ще я извърши, периодът и категорията животни, които ще бъдат ваксинирани. Това стана ясно по време на среща в МЗХ между министъра на земеделието и храните Васил Грудев и заместника му доц. Георги Костов с представители на животновъдни организации. Ваксините ще бъдат раздадени от държавата, а ваксинацията ще се извършва от официалните ветеринарни лекари. Имунизацията ще започне в началото на март догодина от Южна България и се предвижда да приключи до началото на април преди да е започнал летежът на куликоидите, които разпространяват болестта.

С ваксинацията на преживните животни срещу заболяването "син език" се цели предпазване на възприемчивите за тази болест животни през 2015 г., което ще намали загубите на собствениците на тези животни и ще позволи възстановяване на търговията с живи животни.За направените разходи за лечение на болестта син език се предвижда отпускане на de minimis от ДФЗ в началото на 2015 година. В подкрепа на животновъдите беше удължен до 15 октомври срокът за уведомяване за форсмажор за всички животновъди-кандидати по схемите за национални доплащания и за специфично подпомагане за кампания 2014, в чиито ферми е констатирана болестта.

За пръв път президент застава пред Международния наказателен съд

Предишна новина

Буреносни облаци надвиснаха над юридическите факултети

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.