Прокуратурата не цели да крие майката на Петко Савов


76-годишната жена е един от основните свидетели по разследването на убийството на спец-полицая Емил Шарков

От Великотърновската окръжна прокуратура отрекоха излелите в публичното пространство твърдения, че се опитват да скрият майката на стрелеца от Лясковец Петко Савов Петков - Стефанка Савова. 76-годишната жена е един от основните свидетели по разследването на убийството на спец-полицая Емил Шарков, гръмнат от сина ѝ на 14 март. С инициирания процес за принудителното ѝ настаняване в заведение за лечение на психичноболни обаче се целяло скриването ѝ, коментира адвокатът Виктор Костов, представляващ Савова.

"Не може да се иска принудителното настаняване на една 76-годишна жена, която е вдовица, в болнично заведение без да има доказано тежко психическо разстройство, съчетано с опасно поведение. Такова до момента ние нямаме – следовател е искал с експертиза да установи дали Стефанка Савова е годна да дава показания като свидетел, но до отговор не се е стигнало. Вместо да поиска нова тройна експертиза, прокуратурата настоява направо жената да бъде настанена за лечение. За мен това е или сериозен пропуск на разследващите, или действително има опит за скриване", коментира пред "Преса" адвокат Виктор Костов. Той подчерта, че оценката за психическото здраве на даден човек не може да се основава на конфликти в семейството или с други хора – в случая, с комшиите на семейство Савови. Това е един вид защита, която нормативната уредба дава на лицата, за които се иска освидетелстване, добави адвокат Костов.

"Несериозно е да се твърдят подобни неща като опити за криене. Майката е една свободна жена, а процесът за настаняването ѝ в медицинско заведение е заведен главно заради това, което сме установили от поведението ѝ", бе категорична прокурор Катерина Лещакова, говорител на Окръжната прокуратура във Велико Търнов. Тя подчерта, че Савова не е единственият свидетел. Макар за 24 часа да бе задържана, тя излезе от горнооряховския арест без повдигнати обвинения. "На този етап няма основание за подобна стъпка. Не са повдигани други обвинения и на Петко Савов", потвърди прокурор Лещакова.

Христо ПАВЛОВ

Камък в бъбреците спъна делото срещу обира на Алианц банк

Предишна новина

Ще атакуваме пред КС указа на президента, импийчмънтът е евентуална следваща стъпка

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.