Прокуратурата иска ново дело за Николай Цонев


Прокуратурата ще настоява оправдателната присъда срещу бившия военен министър Николай Цонев по обвинението, че е предложил 20 000 евро рушвет на следовател, да бъде отменена и той отново да бъде изправен пред Софийския апелативен съд. Това става ясно от протеста на държавното обвинение, с което в петък то ще пледира във Върховния касационен съд (ВКС) за вината на Цонев.

Бившият министър бе задържан през април 2010 г. заедно със съдията от Софийския градски съд (СГС) Петър Сантиров и шурея му - бившия гл. секретар на финансовото министерство Тенчо Попов. Според прокуратурата Цонев предложил рушвет на следователя Петьо Петров, който впоследствие бе повишен в шеф на столичното следствие, за да "смачка" дело за злоупотреби в армията. Помагачи в корупционната схема били Сантиров и Попов.

През октомври 2012 г. СГС оправда и тримата подсъдими. А в мотивите си съдия Иван Коев посочи, че следователят Петров сам си е поискал подкупа. По-късно присъдата бе потвърдена и от апелативните съдии.

Сега делото стига до ВКС по настояване на прокуратурата. В протеста си тя твърди, че съдът едностранчиво е анализирал доказателствата. Неправилно приел, че Петров бил активната страна в уговарянето на подкупа, като игнорирал, че Сантиров е инициирал първите срещи с него в заведение в кв. "Гоце Делчев" в София. "Целта на тези срещи била Сантиров да осъществи връзка с Попов, който от своя страна да се свърже с Цонев, заинтересован от разследване, водено от Петров", посочва прокуратурата. Обвинението напомня, че на 16 март 2010 г. Петров известил шефа на Националното следствие, че Сантиров му е предложил подкуп от името на Цонев.

По време на делото обаче стана ясно, че всъщност в искането се настоявало да се подслушва не някой от подсъдимите, а основният прокурорски свидетел Петьо Петров. Основанията били данни, че "Петров е обещал подкуп на длъжностно лице от органите на съдебната власт", а не обратното. Прокуратурата тогава се оправда с дребна техническа грешка.

Държавното обвинение се оплаква в протеста и че съдът не е приел, че в предадения на 1 април 2010 г. плик от Тенчо Попов на следователя не е имало 20 000 евро. Според обясненията на Попов в плика натъпкал стари неденоминирани левове. А съдия Коев уточни в мотивите си, че според протокола за изземване пликът с 20-те хил. евро е бил запечатан, а приложеният по делото плик очевидно никога не бил залепван. Лентата му за залепване не била премахната, а по хартията нямало отпечатъци от Попов, но такива били оставени от следователя Петров.

Действие първо: На прицел в съдебната зала - религията на 13 имами

Предишна новина

Съдът в Бургас отмени поправката Lafka в общинска наредба

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.