Гешев сключи с OLAF споразумение за сътрудничество

Гешев сключи с OLAF споразумение за сътрудничество
Иван Гешев, главен прокурор, снимка:ПРБ

Главният прокурор Иван Гешев и генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (OLAF) Виле Итала подписаха споразумение за административно сътрудничество между двете институции, съобщиха от държавното обвинение. Очаква се споразумението да допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на Европейския съюз, за засилване на сътрудничеството в борбата срещу измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, както и за защита на репутацията на европейските институции чрез разследване на сериозни нарушения в тях. 

Документът предвижда обмен на информация при спазване на съответните правила за поверителност и защита на личните данни, оперативно съдействие и обучение.

В тази връзка Виле Итала е заявил: “За мен е изключително удоволствие, че подписахме това споразумение с Прокуратурата на Република България. До момента заедно сме работили изключително успешно и това ново споразумение е ясен показател за желанието на двете структури съвместно да направят повече в бъдеще. Изкореняването на измамите и корупцията е от изключително значение, особено, когато това би защитило репутацията на Европейския съюз и неговите институции, и същевременно би гарантирало, че бюджета на ЕС се усвоява правилно, там, където трябва с цел подобряване на благосъстоянието на европейските граждани. Ние споделяме тази цел, както с прокурорите от България, така и с всички останали в ЕС. Уверен съм, че това ново споразумение ще доведе до още много успешни разследвания в бъдеще.”

Главният прокурор Иван Гешев пък е подчертал, че “подписаното с ОЛАФ споразумение за сътрудничество е още една стъпка, показваща решителността, както на Прокуратурата, така и на европейските институции, за непримиримост към корупцията и измамите с европейски средства. Вярвам, че, както и до момента, Прокуратурата и ОЛАФ ще продължим да работим в пълна координация и сътрудничество, основано на доверие и висок професионализъм.” 

OLAF ще предоставя на прокуратурата окончателни доклади от разследвания, свързани с България, придружени от препоръки на генералния директор на OLAF и други относими документи. Двете страни ще се подпомагат взаимно и в оперативните дейности от общ интерес.

Сключеното между ПРБ и OLAF споразумение не обхваща правната взаимопомощ или други форми на съдебно сътрудничество по наказателни дела и не засяга бъдещото сътрудничество на партньорите с Европейската прокуратура.

Още по темата

Георги Чолаков одобрява първата инстанция да проверява редовността на касационните жалби

Предишна новина

Министерството на правосъдието предлага създаването на Национален регистър на запорите за движими вещи

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Гггг | нерегистриран
  0
  0

  Егати дебелашко-тиквената медия.

 2. 1
  Ало Ваньо, ало Гешев | нерегистриран
  4
  -1

  https://e-vestnik.bg/33543/kade-skriha-geshev-shto-ne-go-pokanyat-v-televiziite-da-obyasni-zashto-mu-propadat-obvineniata/

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.