Прокуратурата е разпитала Бойко Борисов, Менда Стоянова и два пъти Владислав Горанов по делото срещу Божков

Прокуратурата е разпитала Бойко Борисов, Менда Стоянова и два пъти Владислав Горанов по делото срещу Божков
Бойко Борисов, Менда Стоянова и Владислав Горанов, колаж:"Правен свят"

С поредна порция опровержения на фалшиви новини, разпространявани в определени медии, излезе държавното обвинение. И този път се касае за делото срещу Васил Божков, който има 18 обвинения за тежки криминални престъпления и нестихващите твърдения в медиите, близки или собственост на подсъдими олигарси, че държавното обвинение не предприема действия по сигналите на хазартния бос, изпратени от Обединените арабски емирства, където той се укрива от българското правосъдие.

В тази връзка от прокуратурата съобщават, че органите на досъдебното производство събират и проверяват, както доказателства, които разобличават обвиняемия или отегчават неговата отговорност, така и доказателства, които оправдават обвиняемия или смекчават отговорността му. „Всички събрани доказателства подлежат на внимателна проверка, независимо дали същите са посочени под формата на комикси в социалните мрежи или по друг начин. Лична преценка на всеки обвиняем или подсъдим е да прецени по какъв начин да реализира своята защита в хода на досъдебното и съдебното производство“, категорични са от държавното обвинение.

В тази връзка по настоящото досъдебно производство в качеството на  свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите (два пъти), както и Бойко Борисов – министър-председател.

С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която до момента е установила, че „УниКредит Булбанк“ АД не е уведомявала САД „Финансово разузнаване“ при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно ЗМИП. В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемият Васил Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата. Последното идва по повод тиражираните в публичното пространство твърдения, че Божков лично е предоставил шестцифрена сума на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да бъде сложен чадър над бизнеса му.

Специализирана прокуратура уточнява още, че продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ № 43 в София по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Напомняме, че обвиняемият Васил Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта.

"С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването. По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз", съобщават още от държавното обвинение.

От прокуратурата разпространиха и снимки на част от откритите артефакти в помещенията на Божков на ул. "Московска" 43 в столицата, които до момента не са публикувани:

Още по темата

Рискът от извършване на измами и изпиране на пари свързан с COVID-19

Предишна новина

Стартира цялостна проверка на дейността на русенския прокурор, получил "пълен съпорт" от Пламен Бобоков в магистратски конкурс

Следваща новина

Коментари

6 Коментара

 1. 6
  Cato | нерегистриран
  4
  0

  А медиите къде бяха? Да не спинкаха?

 2. 5
  Спиридон (фотограф) | нерегистриран
  6
  0

  Фактът на разпитите е държавна тайна. Строго секретно /по Гешев и си-е/.

 3. 4
  Псевда | нерегистриран
  5
  0

  Тя тази работа не е като онази работа 1! Иска се доверие.

 4. 3
  | нерегистриран
  8
  0

  А къде е коментар 2 ? Или пак цензурата е в ход?

 5. 1
  възмутен | нерегистриран
  13
  -1

  Стига ни занимавахте с "културните ценности",там е ясно.Кажете за дадените 67 млн.лв. на властниците.Това е особенно важно.Какъв по-ясен сегнал за искане на подкуп от този?Ние не сме нито тъпи,нито неуки.Защо никой не каже,че е дал пари на мен,примерно-67 млн.?Много ми се иска и на мен да ми предлагат,но никой не идва.Не ни правете на гламави.Защото по този сигнал,и след "извършена проверка",пак може да се извърши проверка.Били разпитвани,че и по два пъти!Не те,а опосредстващите лица-свидетели в офиса ва ВБ,една хубавица по колко пъти и по каква причина е ходила в съответния офис,с какво е влизала,с какво е излизала в ръце и пр.Тя тази работа не е като да разследващ дали някой е казал нещо обидно на друг.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.