Прокуратурата атакува в съда заменка за скандален небостъргач


Прокуратурата е атакувала в съда заменката, направена от Столичната община още през 2006 г., с която известната строителна компания НИКМИ придобива имота на бул. "България" и "Петко Ю. Тодоров", където сега смята да строи 44-етажна сграда. Това се разбира от отговор на Софийската градска прокуратурата до Инициативния комитет "Помощ за Стрелбище". Прокурорската резолюция е публикувана във фейсбук групата на комитета.

През 2006 г. НИКМИ дава на общината 374 кв. м, оценени за 222 140 лв., а срещу тях получава 3060 кв. м , които според пазарната оценка струват 4 млн. лв. Прокуратурата е била сезирана от граждани заради строежа на небостъргача. Тя не е открила престъпления, но е установила закононарушения, които водят до нищожност на решението на общинския съвет и на заповедта на кмета, по това време Бойко Борисов, за изпълнението му. Това пише прокурор Радослав Стоев. В началото на седмицата той е прекратил преписката, но е прехвърлил казуса в Административния съд на София.

Освен хората от квартала и сегашният главен архитект на София Здравко Здравков е против строежа на високата сграда. Теренът по принцип се води част от зелената система на София. Според арх. Здравков с помощта на поредица от вратички в нормативната уредба инвеститорът е преодолял пречките пред намеренията си. Но Върховният административен съд излезе с решение, че главният архитект трябва да допусне проекта, и дори го глоби за съпротивата.

Задържаха Крокодила за грабеж от 2008 г.

Предишна новина

45-годишен българин в чужбина е подавал фалшивите сигнали за бомби в София

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.