Проф. Пламен Киров за отнемането на книжката и спирането на колата от движение за глоби: Това е феодализъм от най-варварски тип

Проф. Пламен Киров за отнемането на книжката и спирането на колата от движение за глоби: Това е феодализъм от най-варварски тип
Проф. Пламен Киров, снимка:БГНЕС

Практиката служителите на КАТ да отнемат книжки и моторни превозни средства, а гражданите да не могат да напускат страната, ако имат неплатени глоби, е противоконституционна. Това обяви във вторник единодушно Конституционният съд (КС).

Драмата с промените в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), с които именно бяха въведени обявените за противоконституционни ограничения, се развива вече повече от година и въпреки мнението на повечето юристи, в това число и след изрично решение на Върховния административен съд (ВАС) по конкретен казус в тази връзка (бел. ред. върховните съдии категорично заявиха, че тези практики веднага трябва да бъдат преустановени), те продължаваха да се прилагат. Сега обаче конституционните съдии посочват, че такива мерки отявлено нарушават правото на свободно придвижване и правото на собственост на българските граждани.

Коментар по темата „Правен свят“ поиска от преподавателят по конституционно право и бивш конституционен съдия проф. Пламен Киров.

„Решението на КС е съвсем основателно. Има си административен ред, има си дори и съдебен ред, по който държавата си събира вземанията. Тази мярка оттук нататък трябва да отпадне изцяло, тъй като е недемократична, тя е израз на най-дърварския метод на управление и на отношение към гражданите, което е недопустимо в една демократична и правова държава, а държавата следва да съблюдава Конституцията и духа на Конституцията. Не гражданите да обслужват администрацията, а администрацията да обслужва гражданите, включително когато се касае за конкретни органи, които трябва да контролират публичния интерес, когато има нарушения да налагат административни наказания  - в случая глоби – и да ги събират по ред, който е предвиден в закона, като ограниченията спрямо гражданите трябва да бъдат пропорционални на техните права. Не може със задължение от една глоба да се ограничават конституционни права на придвижване и да се ограничава собствеността, разбирайте моторното превозно средство. Това са ценности от различен порядък. От една страна имаме конституционни ценности и конституционни права, а от друга страна имаме желанието на администрацията без особени усилия от нейна страна да събере едни пари на фиск, защото те отиват в държавния бюджет. Има си начини, те са определени в закона и да бъде така любезна държавата да си събира вземанията и по този начин да пълни държавния бюджет“, коментира проф. Киров.

И допълни: „Да, никой не отрича, че гражданите дължат определените глоби, но самият начин, по който се събират, е свързан с противоконституционно ограничаване на конституционни права. Така че държавата трябва да намери друг начин“.

Преподавателят по конституционно право даде и идея как може проблемите на държавата със събираемостта на глобите да бъде решен, като даде пример със съседна Гърция: „Няма проблем когато засекат едно моторно превозно средство, че се движи, а всъщност са натрупани определен размер глоби от порядъка на 300 лв., 400 лв., 500 лв. или 1000 лв., защото съгласете се, че за една глоба от 50 лв. да спрете от движение превозно средство някак си не е пропорционално, то тогава да се взимат регистрационните табели, да се даде възможност с една служебна бележка да се репатрира до постоянния адрес на лицето колата и това е. Така е в Гърция – свалят ти табелите, отиваш, плащаш си глобите, взимаш си ги и продължаваш. Това, например, е един пропорционален подход, без да се стига до ограничаване и засягане на права. Другото е феодализъм от най-варварски тип. Да заградим територията и да държим човека в кошарата и докато не си изпълни задължението да не го пускаме. Фактически това е ограничаване на свободата на гражданите. Съвсем правилно и очаквано решение на конституционните съдии“.

Бившият конституционен съдия сподели и, че е изненадан от това, че въпреки налично решение на ВАС, както и предвид поредицата от мнения и становища на конституционалисти относно несъответствието на тези мерки с основния закон, Министерството на вътрешните работи (МВР) все пак не се е отказало от подобна порочна практика. „Мен ме учудва не друго, а настървението и настоятелността на МВР по някакъв начин да се опита да заобиколи конституционни права, принципи и ценности. При това при решение на ВАС. Там работят хора, които са специалисти в областта на административното право. Това не е някакъв районен или административен съд някъде из страната, това са магистрати с висок професионализъм. И когато те ти казват, че не си прав, вместо да седнеш да се поправиш, ти да упорстваш в невежеството си – това минава всякакви граници и граничи с административен произвол. Тези хора не следва да управляват държавата“, допълни накрая проф. Киров.

Още по темата

България очаква от Скопие да защитава правото на свободно самоопределение за всеки гражданин

Предишна новина

И САС потвърди, че фалшивите долари и евро, печатани във ВУЗ, не са „реквизит“

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 6
  съвет | нерегистриран
  8
  -3
  До коментар #5 от "Аз | нерегистриран":
  При неплатени в срок глоби се отнема СУМПС до заплащането им. Не се отнема правото на свободно придвижване на лицето а управление на МПС от негова страна. Автомобилът се спира от движение ако водачът е негов собственик, също до заплащане на глобите, но си остава собственост на водача! Никъде не се говори за отнемане на МПС и сваляне на рег табели. Какви са тия глупости за отнемане правото на свободно придвижване и напускане или влизане в страната! Нека си влиза или излиза гражданина, но като пътник, а не водач на МПС!

  Можеш да обжалваш решението на Конституционния съд пред Върховния Конституционен съд.

 2. 5
  Аз | нерегистриран
  3
  -9

  При неплатени в срок глоби се отнема СУМПС до заплащането им. Не се отнема правото на свободно придвижване на лицето а управление на МПС от негова страна. Автомобилът се спира от движение ако водачът е негов собственик, също до заплащане на глобите, но си остава собственост на водача! Никъде не се говори за отнемане на МПС и сваляне на рег табели. Какви са тия глупости за отнемане правото на свободно придвижване и напускане или влизане в страната! Нека си влиза или излиза гражданина, но като пътник, а не водач на МПС!

 3. 3
  ! | нерегистриран
  13
  -4

  Съвсем в десятката, господин Киров.
  И да беше само този акт варварщина - щастливи бихме били.

 4. 2
  Кажи им го че са варвари ненаситни | нерегистриран
  12
  -3

  Професоре кажи на ВСЕКИ как завършват феодалите когато се държат варварски с народа Напомни му за Ешафода Напомни му за Бастилията и търкулнатите глави пред машинката на мистър Гилотен Напомни и на бъдещите политици кво ги чака Професорски може да прозвучи по компетентно Какво дойде до ушите им от Народа те са глухи

 5. 1
  Всеки | нерегистриран
  13
  -3

  Професоре, какво сте очаквали от дървари и варвари, които населяват и територия и Парламент и реват организирани и платени извън него по всякакви малоумни поводи...но не и когато реално човешки права са им нарушени, тъй като те си искат варварските права. Това е риторичен въпрос естествено, професоре.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.