Проф. Огнян Герджиков: Срам ме е от държава, която така скандално променя закони

Проф. Огнян Герджиков: Срам ме е от държава, която така скандално променя закони
Проф. Огнян Герджиков, снимка:БГНЕС

Безпрецедентен мълчалив протест пред Съдебните палати в страната, декларации - на прокуратури от цялата страна и на Прокурорската колегия на ВСС беше отговорът на държавното обвинение на приетите на първо четене в правната парламентарна комисия промени, с които се закриват специализираният съд и прокуратура. 

В коментар пред БНР на този факт и на промените в изборното законодателство бившият председател на НС проф. Огнян Герджиков изрази недоумение и възмущение от начина, по който се взимат важни решения - с бързане, на пожар, без професионална дискусия.

По думите му е скандален начинът, по който се управлява държавата: 

"Акълът ми не го побира! Кое налага такава спешна мярка, проведени ли са дискусии в обществото, проучен ли е европейският и световен опит? Как може законодателят да действа така, то бива, бива самодейност, вулкан ли е изригнал...", запита проф. Герджиков.

"Срам ме е да бъда гражданин на държава, в която важни решения се вземат по такъв начин", каза той.

На аргумента, че в специализирания съд и прокуратура има поръчкови дела, той отговори с въпрос: "А, ако се окаже, че има поръчкови дела и в другите съдилища – и тях ли да ги закрием?".

По отношение на промените в Изборния кодекс проф. Герджиков сподели мнението си, че ограниченията не са хубаво нещо и че българските граждани извън страната трябва да могат да гласуват. Но и тук според него решенията се взимат прибързано. 

Той даде пример със страните от немския правен кръг, където законите се работят и се обсъждат понякога с години, а "ние тук ги решаваме в движение":

"Ние сме абсолютни световни шампиони по промени в законите и ако има галактическа класация - ще оглавим и нея".

Като бивш служебен премиер, назначен през 2017 година от президента Румен Радев, проф. Огнян Герджиков каза, че "да си начело на изпълнителната власт няма как да е леко, особено в такъв труден период":

"Не завиждам на този, който ще оглави служебно правителство, но в страната има много отговорни хора и съм сигурен, че такъв човек ще се намери".

Още по темата

България обяви още един руски дипломат за персона нон грата

Предишна новина

Върнато дело за грабеж с рязане на пръст изкара Богьовеца от ареста

Следваща новина

Коментари

37 Коментара

 1. 37
  А | нерегистриран
  1
  0

  А пък мен ме е срам от български граждани дето ги е срам от българската държава.
  Инетерсно дали въпросния господин го е срам и от гражданина "цар" дето щеше да ни оправи за 800 дни. А пък накрая само си взе колкото може от имотите.

 2. 36
  М.М. | нерегистриран
  1
  0

  КОГАТО ПРЕХВАЛИЛИ ПРЕД ЧЪРЧИЛ НЯКАКЪВ ЕКСПЕРТ КАТО НЕЗАМЕНИМ, ТОК КАЗАЛ:
  "ГРОБИЩНИТЕ ПАРКОВЕ СА ПЪЛНИ С НЕЗАМЕНИМИ".
  СТИГА С ТЕЗИ ИЗМИСЛЕНИ СВЕТИЛА, ЧЕ ПЯНА ИМ ИЗЛИЗА ОТ УСТАТА НА НЯКОИ. БИЛ ГОЛЯМ ЮРИСТ, ПРЕПОДАВАТЕЛ И ТИНТИРИ, МИНТИРИ. СИМЕН ВЕЛИКИ Е БИЛ ПОЧИТАН ЦАР, НО БИЛ И ТОЛКОЗ. ГЕРДЖИКОВ НАЙ-ДОБРЕ ДА СИ ГЛЕДА СПОКОЙСТВИЕТО , ЗАЩОТО НЯМА КОЙ ДА ГО БРОИ ВЕЧЕ - БИЛО КАКВОТО БИЛО. ИМА И СВЕТОВНИ РЕКОРДИ НЕПОДОБРЕНИ, НО В ДИНАМИКАТА НА 21-ВЕК ВСИЧКО СЕ ОБЕЗЛИЧАВА, А ТАКИВА КАТО БЛИЗНАШКИ И ГЕРДЖИКОВ СА СВЕТОВНО НЕИЗВЕСТНИ.

 3. 35
  М.М. | нерегистриран
  2
  0

  МЕНЕ МЕНЕ МЕ ОТВРАЩАВА ХОРА, КОИТО ЦЯЛ ЖИВОТ НЕ ЗНАЯТ КАКВО Е ЧАСТЕН СЕКТОР ДА МИ ДАВАТ АКЪЛ, КАТО ЕДИН ОТ ТЯХ Е ГЕРДЖИКОВ. БИЛ ПРОФЕСОР. АМИ КАТО ИМА НАД 25000 ПРОФЕСОРИ ЗА ТЕЗИ 30 Г. ЗАЩО ВНАСЯМЕ ... ДОМАТИТЕ , НАЛИ СМЕ МНОГО УМНИ :)))
  С ПРОФЕСОРИ, ГЕНЕРАЛИ И МЕРЦЕДЕСИ СМЕ СВЕТОВЕН ШАМПИОН, НО КАКВО ОТ ТОВА ?
  МНОГО ВОЖД, МАЛКО ИНДИАНЕЦ :)))
  ДО 5-10 Г. САМО ПРОФЕСОРИ ЩЕ СЕ РАЗМИНАВАТ ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА - ПРОФЕСОР ДО ПРОФЕСОР.
  СМЕШНА ДЪРЖАВА - ВСЕКИ СЕ ТИТУЛИВАЛ И МНОГО ОБИЧАТ ДА ГИ ГОСПОДИНОСВАТ.

 4. 34
  Да | нерегистриран
  2
  -1

  Това момченце,първо трябва да го е срам най много от себе си ! Толкоз.

 5. 33
  Към шефа на МВР: | нерегистриран
  3
  0

  Държи ли бившият главен прокурор Сотир Цацаров коз спрямо Огнян Герджиков с разследване „Синдика“?
  Твърде интересна е разработката на икономическа полиция в Пловдив, известна под името „Синдика“. Твърди се, че тя е свързана с дейността на Огнян Греджиков като такъв през 90-те години на миналия век. Наши източници от прокуратурата казват, че дни сред като Герджиков станал служебен премиер, секретната папка била изискана от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, където преседяла дълго време. Какво има в нея реално остава загадка. Знае се само, че тя е дело на икономическа полиция в Пловдив. Дали Цацаров наистина се е домогнал до чувствителна информация и възможно ли е да се използва като коз по отношение на Герджиков, остава загадка. Факт е, обаче, че бившият служебен премиер публично дава подкрепата си за партиите на статуквото.

 6. 32
  Анна Заркова | нерегистриран
  4
  -1

  А от това не се ли срамувате, професоре?
  Невероятно, но факт. Като се смени правителството на Борисов с правителството на Янев, шефовете на българските служби за сигурност спряха да ходят на работа – прибраха се при жените си у дома. Така те дадоха неоспоримо доказателство, че принадлежат лично на Бойко или на партията му, или Бог знае на чия друга партия, или корпорация… но тъй или инак – не принадлежат на България. Не са на държавата ни – това е ясно. Язък, че ние, българските граждани, им плащахме толкова много време от данъците си огромните харчове и заплати.
  Освен, че не са на българската държава, тия господа – началниците на ДАНС, на ДОТИ и на разузнаването – очевидно не са и на НАТО. Напуснаха си постовете като нищо, ей така – и ни лук яли, ни лук мирисали. Язък, че цялата тая мощна и уважавана организация на Северноатлантическия договор, като някоя будала ги изучи в курсове и им даде сертификати безплатно! Те не принадлежат и на Европейския съюз за сигурност, значи. Щом така зарязаха отговорните му задачи, пратиха по дяволите цялата му стратегия за глобалните заплахи, загърбиха войните, бомбите и пожарите, дето горят на хвърлей място от границите ни и си легнаха на диваните – да чакат нови избори, та да видят евентуално ще им изнася ли новата власт, или няма да им изнася.
  Малко е да се каже, че това е предателство. Това е срам – световен срам, чиято воня ще носят незаслужено и хилядите честни цивилни и офицери от службите, които са се клели да служат на родината. Знаехме си от години, че в българската политика нищо не е толкова невероятно подло, че да не може да се случи, и да си намери ходатаи в чужбина. Но пучът с неплатените отпуски на т. нар. „шефове на служби“ окончателно ни убеди, че никое живо чудо няма да ни подмине.

 7. 31
  Павлов | нерегистриран
  2
  -4
  До коментар #30 от "Павлов Ти явно си кучето на Павлов | нерегистриран":
  Герджиков си е 100 процентов еврейн А колко умен може да бъде един еврейн когато е тарикат А тарикатлъка е от ден да пладне А еврейна Герджиков защо плю срещу Референдума на Слави в който ясно и категорично се искаше Българския народ чрез Референдуми да бъде коректив на Парламентарната мафия и да я задължава да се вслуша във вота на Народа кога тази безпринципна мафия взема решения кога в своя полза кога за да обслужи нечий задкулисни интереси Сега ли баш Чифута Герджиков се сети за законост

  Не знам куче ли съм, котка ли съм, но със сигурност не съм антисемит и ксенофоб. А ти не мож стъпка на малкия пръст по интелект и начетеност на проф. Герджиков.

 8. 30
  Павлов Ти явно си кучето на Павлов | нерегистриран
  4
  -4

  Герджиков си е 100 процентов еврейн А колко умен може да бъде един еврейн когато е тарикат А тарикатлъка е от ден да пладне А еврейна Герджиков защо плю срещу Референдума на Слави в който ясно и категорично се искаше Българския народ чрез Референдуми да бъде коректив на Парламентарната мафия и да я задължава да се вслуша във вота на Народа кога тази безпринципна мафия взема решения кога в своя полза кога за да обслужи нечий задкулисни интереси Сега ли баш Чифута Герджиков се сети за законост

 9. 29
  Павлов | нерегистриран
  3
  -6
  До коментар #19 от "Който се опитал да се гаври с Българина винаги се пържил в Ада | нерегистриран":
  Чифутино мръсен би ли спомнил гад мръсна що бълвоч избълва срещу Референдума на Слави или срещу гласа Народен който подкрепи този Референдум равняващ на 3 милиона Българи С каква чифутска пяна на кривата чифутска уста пак тогава обясняваше че България не може да се управлява от Референдуми Демек от Гласа Народен Български Е иде чифутино България да се управлява от Българи отново а не от еврейски кибуц с офис някъде в Банкя

  Професор Герджиков, не е евреин /чифутин/, а и да беше това не го прави по-малко умен и начетен. Застава с името си, а не е анонимен трол и клавиатурен смелчага като теб.

 10. 28
  Фотьо | нерегистриран
  10
  0

  За съжаление политиката е пример как хора с блестящи умения и опит в юридическара наука след допир с политиката се омърсяват. За мен лично ако човек иска да запази достойнството си и името си не трябва да се занимава с политика. Затова колкото и да уважавам професора коментарите му по политически въпроси нямат тежест за мен.

 11. 27
  | нерегистриран
  5
  -7

  Всеки, който познава професор Огнян Герджиков знае, че той е блестящ юрист и човек с висок морал. Когато такъв човек изказва мнение трябва да бъде чут, а не да се излива помия от злоба и обиди по негов адрес, защото държавата се нуждае от умни и морални хора, а не от чалгари и популисти, които нямат представа какво е законодателна дейност или слугуват на олигарси и престъпници.

 12. 26
  Tinker Bell | нерегистриран
  2
  0
  До коментар #25 от " | нерегистриран":
  Камбанке, проф.Герджиков мина червената линия, когато от парламента преди време го отразяха, като експерт-консултант заради огромните хонорари, които искаше за да спише два-три листа становище по някой друг законопроект. От тогава датира и озлобението му към всеки и всички, които нормотворят.

  Не зная, дали това е причината, не зная и дали такива са фактите, но винаги е по-болезнено да наблюдаваш, как умен човек прави глупости, на глупавите е по-лесно да се преглътне глупостта. Ако сте прав и е от корист, е още по-непростимо. За професора си спомням, че доведе Александър Томов на сбирка на "Юристи за правова държава" в 292-ра преди 29 години, затова съм склонна да Ви повярвам, все пак човек не почва да прави някои отстъпки внезапно, след като се е удържал седемдесет години от едната страна на червената линия. ;)

 13. 25
  | нерегистриран
  10
  -1
  До коментар #23 от "Tinker Bell | нерегистриран":
  Ех, професоре, не спирате да ни учите. Докато бяхме студенти, ни научихте да мислим като юристи, а с последните ви публични изяви , сега и за прословутото джиро на онези акции, ни давате пример, че да си брилянтен юрист, не стига. Трябва и да си начертаеш червената линия, която няма да пресечеш, независимо от обстоятелствата. Вашата червена линия все повече се доближава до хоризонта. Жалко.

  Камбанке, проф.Герджиков мина червената линия, когато от парламента преди време го отразяха, като експерт-консултант заради огромните хонорари, които искаше за да спише два-три листа становище по някой друг законопроект. От тогава датира и озлобението му към всеки и всички, които нормотворят.

 14. 24
  На прав път сме | нерегистриран
  16
  -6

  Родшилд плаща Мосад пише Герджиков плещи каквото им е удобно Щом чифутите пищят значи сме на прав път Ще отвоюваме България от чифутската пасмина превзела всички възлови управленски и административни структури в България

 15. 23
  Tinker Bell | нерегистриран
  10
  -3

  Ех, професоре, не спирате да ни учите. Докато бяхме студенти, ни научихте да мислим като юристи, а с последните ви публични изяви , сега и за прословутото джиро на онези акции, ни давате пример, че да си брилянтен юрист, не стига. Трябва и да си начертаеш червената линия, която няма да пресечеш, независимо от обстоятелствата. Вашата червена линия все повече се доближава до хоризонта. Жалко.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.