Проф. Близнашки: ВАС трябва да прекрати делото за храма "Св. Александър Невски"


Бившият служебен премиер Георги Близнашки смята, че Върховният административен съд трябва да прекрати делото за храма "Свети Александър Невски". Собствеността на катедралата беше прехвърлена на църквата именно в мандата на Близнашки, според когото друго решение на съда би противоречало на правните норми и "на императивите на здравия разум". Няма нарушения при отдаването на собствеността на храма на църквата, както твърди дружество "Будител", каза проф. Близнашки.

"Това е опит за подмяна на същинския спор - за ролята и мястото на Българската православна църква, съответно за нейния патриаршески храм. За общонародна собственост не може да става дума, това е понятие от миналото", посочи бившият служебен премиер.

Когато има толкова много източници на дарения при строителството на храма се създава една ситуация на така наречената "ничия собственост" и че на тази основа ние взехме решението за обявяването на храма най-напред за държавно публична собственост, след това го преобразувахме в държавна частна собственост и го предоставихме на тези, на които той действително трябва да принадлежи. Георги Близнашки беше удостоен от патриарх Неофит с църковния орден "Свети Кирил и Методий" - първа степен за заслуги към Българската патриаршия.

Съдът оправда кмета на Ямбол

Предишна новина

Наказанията за "кражба на фирми" се увеличават с промени в НК

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.