Приключи делото за музея в Кърджали


Окръжният съд в Кърджали ще се произнесе на 16.ти юни по делото за сградата на Историческия музей в града. Претенция към нея има Главно мюфтийство. То разполага с нотариален акт на парцел,купен през 1922 година и твърди, че върху него и със средства на мюсюлманската вероизповедна община е построено турско духовно училище,което по-късно е одържавено и превърнато в музей. Вчера беше третото заседание на съда по иска на Главно мюфтийство. На него бяха изслушани заключенията на архитектурно-техническата експертиза. Според нея в продължение на няколко десетилетия държавата е вложила огромни средства в реконструкции и преустройства както на сградата, така и на двора,където са изградени мраморни шадравани.Съдът отхвърли искането на адвоката на Главно мюфтийство Красимир Руев делото да бъде прекратено заради воденият съдебен спор дали мюфтийството е правоприемник на бившите мюсюлмански вероизповедни общини,съществували до началото на 50 –те години на миналия век в България.

Сградата на съда в Кърджали отново беше блокирана от жандармерия и полиция.Районът беше отцепен с метални заграждения заради очаквани протести. Такива обаче не се състояха, единствената група, събрала се пред съда беше на журналистите от различни медии.

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) запорира имущество на стойност 521 000 лв. на Росен Чолов, се казва в прессъобщение на институцията. Името на бизнесмена стана популярно покрай участието на съпругата му, актрисата и манекенка

Предишна новина

Михайлов от "Палките" осъди полицията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.