Президентът ще наложи вето на Изборния кодекс, иска ремонт на закона за НСО

Президентът ще наложи вето на Изборния кодекс,  иска ремонт на закона за НСО
Румен Радев, президент на България; снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Това заяви самият той в коментар след приетите поправки в изборните правила.

"Категорично ще наложа вето на този закон", коментира още Радев и изтъкна, че според него има предпоставки за манипулации по време на изборния процес.

"Това има и икономически измерения, защото решението на народните представители означава, че се обезсмисля финансирането на машините за гласуване", каза още държавният глава по повод решението на следващите избори да гласуваме и с машини, и с хартиени бюлетини. 

Наред с това президентът отново изтъкна, че "има всички условия кабинетът да подаде оставка", като според него протестът се радикализира и това било нормално.

„Всяко протакане задълбочава кризата. Управляващите се опитват да направят така, че да повлияят на изборите”, заяви Радев.

В коментара си президентът обърна внимание и на ситуацията от сряда, разиграла се сградата на Народото събрание, когато група протестиращи, приближени до Мая Манолова нахлу в парламента и отказа на напусне сградата, като часове по-късно се наложи протестиращите да бъдат изведени от НСО.

"Служителите на НСО са действали по указания на стопанката на Народното събрание г-жа Караянчева, но проблемът не е в НСО, а в начина, по който се управлява държавата и производството на нефелни и лобистки закони", коментира  Радев и допълни, че като президентът той настоява за законодателна промяна, която да изчисти основните задачи, обхвата на действие, подчинеността и контрола върху НСО.

"Крайно време е това да стане. Ако има призиви за закриване на НСО, то това може да стане само със закон, защото закон учредява тази служба. Когато се иска да бъде закрита, тези, които искат, съответно и парламентът, трябва да посочи коя друга структура, с какъв личен състав, с каква подготовка и правомощия ще поеме охраната на тези критични обекти от нашата национална сигурност: Министерски съвет, Народното събрание и Президентството“, добави още президентът.

Още по темата

Съдът на Европейския съюз отхвърли жалба срещу ограничителните мерки, наложени на руски нефтени дружества от групата Rosneft

Предишна новина

Опозицията иска оставката на Цвета Караянчева

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.