Президентът предлага регистър на българите в чужбина


Президентската институция има амбицията да инициира създаването на регистър на българите и българските общности в чужбина, за да има връзка между тях и браншовите, образователните институции и бизнеса в България. Това заяви президентът Румен Радев на среща с представители на българската общност в Ню Йорк. Според държавния глава това ще улесни комуникацията със сънародниците ни зад граница, за да се използват тяхната професионална експертиза и опит. За мен България ще е успяла, когато кажете на вашите деца да се върнат, за да учат и работят в нея, заяви президентът. Радев добави, че има какво да се направи, за да се създаде много по-голямо доверие в българските институции, чувство за справедливост в обществото и за свобода от корупционни схеми при възлагането на обществени поръчки.
Президентът се срещна и с българската общност в Чикаго. Той подчерта, че България ще се стреми да засили връзките си с успелите българи в чужбина, чиито професионални успехи са най-добрата реклама за страната ни в международните бизнес среди. Насърчаването на инвестициите в България трябва да бъде обща задача на институциите и на тези доказани експерти, смята той. Радев анонсира идея за създаването на информационен портал, който да свърже българите в чужбина с браншовите организации и компаниите, които развиват дейност в България или имат намерение да инвестират у нас и търсят професионалисти в конкретни области. Според него подобна информационна платформа трябва да съдържа данните както за личния опит и експертизата на даден професионалист, така и за сферите на дейност и проектите на инвеститора. Радев подчерта, че рекламирането на страната ни пред потенциалните инвеститори не трябва да залага на ниските разходи на труд, а на качеството на човешкия капитал, за което е необходимо засилването на връзките между образователните и научните институции и бизнеса.
Младите професионалисти определиха осъществяването на реформите в правосъдието, ефективната борба с корупцията и намаляването на административната тежест като основни предизвикателства за инвеститорите в България. Те заявиха, че има и позитивни промени, но са необходими мерки за подобряване на сигурността в страната и за спазването на върховенството на закона.

Парламентът е кандидат за антинаграда заради ретроградни закони

Предишна новина

ВСС 2017: един портрет и някои прогнози

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.