Претендентите за главен прокурор, както и ръководителите на Специализираната прокуратура и АП-София стават ясни в един ден

Претендентите за главен прокурор, както и ръководителите на Специализираната прокуратура и АП-София стават ясни в един ден

Важни решения относно държавното обвинение предстоят в рамките на последния понеделник от месеца - 29 юли. В този ден накуп трябва да станат ясни окончателните номинации за бъдещ главен прокурор по време на извънредното заседание на Пленума към Висшия съдебен съвет (ВСС), както и да бъдат изслушани кандидатите за ръководители на Специализираната прокуратура и Апелативната прокуратура в София от Прокурорската колегия към кадровия орган.

И двете процедури за избор на административни ръководители на цитираните обвинения се провеждат за втори път. По отношение на Специализираната прокуратура кандидатът е един. Това е настоящият и.ф. ръководител Димитър Петров. След като на 4 юли м.г. Иван Гешев бе избран за зам.-главен прокурор, обвинението остана без титулярен ръководител. Тогава Прокурорската колегия на ВСС реши временно начело да застане Даниела Начева, която бе заместник на Гешев. В края на август м.г., стана ясно, че тя е и единствен кандидат за титуляр, а междувременно се отказа и от поста и.ф. ръководител и бе заменена с прокурор Петров. Още преди ресорната колегия към кадровия орган да насрочи дата за събеседване с нея тя се отказа от надпреварата. На 19 декември м.г. Начева е депозирала във ВСС заявление, че няма да участва в процедурата, поради "лични причини", което наложи Прокурорската колегия да обяви нов конкурс.

И случаят с Апелативна прокуратура-София е не по-малко сложен. Кандидатите са двама – районният прокурор на София Радослав Димов и Албена Вутова, на която Прокурорската колегия вече веднъж отказа да даде втори мандат. На 23 януари т.г. с 4 на 5 гласа Колегията не назначи Вутова на поста с аргумента, че няма нищо ново и визионерско в концепцията й, както и че в предходния й мандат са останали нерешени редица сериозни проблеми. Към момента Вутова е временен ръководител на Апелативна прокуратура-София до избирането на нов титуляр на поста.

Автомобилът на скулптора Велислав Минеков не е обект на умишлен палеж

Предишна новина

Българските паспорти ще са с валидност 10 години

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  **************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  | нерегистриран
  9
  -2

  Ех, ненаяли се едни и същи "незаменими, дялани камъни"!Промяна ли, дръжки!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.