Преразпределят 400 незаети места на надзиратели в затворите


Министерството на правосъдието ще преразпредели 400 незаети места на надзиратели в затворите в страната. Това каза за bTV министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Прехвърлянето на бройките ще започне от Централния софийски затвор, където един надзирател отговаря за повече от 100 лишени от свобода.

Назначената от главния прокурор проверка показва, че ситуацията е тревожна и в други затвори.

В Плевен един надзирател също наблюдава над 100 затворника. За пет по-малко отговарят колегите му в Пловдив, а през тази година най-много се е увеличило съотношението в затвора в Стара Загора.

Надзирателят Николай Гайдаров разказа за ситуацията в затворите за първи път пред bTV миналия месец и обясни, че с всяка година става по-зле.

И днес обаче, основен проблем там остава ниското заплащане и незаетите работни места.

Според последната проверка натовареността на надзирателите се увеличава непрекъснато.

"Тези бройки, които са свободни при оптимизиране на разпределението им с оглед тяхната натовареност, може да се постигне облекчаване на условията на труд и в тази посока ние работим", заяви Цецка Цачева.

Догодина бюджетът на министерството не предвижда разкриване на нови щатни бройки.

След 18 години в затвора Николай Гайдаров е убеден, че за изграждането на един надзирател са необходими поне 5 години и материален стимул.

Законът за омбудсмана ще се променя заради противоречие с Конституцията

Предишна новина

Истанбулската конвенция не противоречи на Конституцията

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    1 | нерегистриран
    2
    0

    Къде и кога са били обявявани конкурси за тези незаети 400 места за надзиратели? Държат незаети места в затворите, в МВР пък били 5000, а се чудят защо работата не върви. Ами то с хора се върши работа! Ама преди да има резултати от работата се изисква врему за рутина и компетентност?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.