Премиерът на Словакия обвини президента в сговор със Сорос


Милиардерът от унгарски произход Джордж Сорос се опитва да дестабилизира Словакия, като използва за целите си президента Андрей Киска, заяви министър-председателят на страната Роберт Фицо, цитиран от електронното издание "ИЮ Обзървър". Той направи това изявление, след като държавният глава настоя за промени в кабинета или за предсрочни избори заради убийството на разследващия журналист Ян Куцяк.

Държавният глава заяви, че това са двете възможности за преодоляването на политическата криза, в която изпадна Словакия, след като в началото на миналата седмица бяха открити застреляни Куцяк и годеницата му във Велка Мача. Куцяк, който работеше за електронното издание Aktuality.sk, е ликвидиран заради работата си, категорични са разследващите. В последния си материал той разкрива, че италианската мафия е успяла да се инфилтрира в Словакия благодарение на връзки с приближени до премиера Фицо високопоставени държавни служители. Те вече подадоха оставка, но протестите в страната не спират.  

В телевизионно обръщение министър-председателят Роберт Фицо обвини президента, че работи съвместно с Джордж Сорос, за да дестабилизират правителството и страната. Той заяви, че Киска и Сорос са се срещнали тайно в Ню Йорк през септември. Фицо поиска публично обяснение за тази среща и защо е била проведена без участието на служител на МВнР. Андрей Киска реагира, като обвини министър-председателя, че използва конспиративни теории, за да отвлече вниманието от политическата криза.

Американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос категорично отхвърли твърденията на словашкия премиер. "Господин Сорос няма никаква роля за реч на президента Киска, нито за демонстрациите в Словакия", каза говорител на милиардера, цитиран от американски медии. Според него темата на срещата през септември била посветена на по-добрата интеграция на ромската общност в Словакия.

Консерваторите в Полша сложиха ръка върху Съдебния съвет

Предишна новина

90% от сумите, които ни се плащат, са за една или друга форма на данъци

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.