Прекратено е делото срещу майка от Дупница, обвинена заради нарушена от детето ѝ карантина


Районен съд в Дупница отхвърли внесено от прокуратурата споразумение, постигнато със защитата на дупничанка, привлечена като обвиняема, че е допуснала малолетното й дете, първокланик, да наруши предписана му карантина заради заразен с Covid- 19 съученик, съобщават от правораздавателното ведомство. 

Според споразумението майката е трябвало да получи "пробация" за 6 месеца. 

Според съдебния състав се касае за едно изначално несъставомерно от обективна страна деяние. Обвинението е, че майката - А. Д.,  е допуснала престъплението да бъде извършено от наказателно неотговорно лице, което в случая е неин син, при положение че законът не предвижда отговорност за допустителство към престъпление по чл. 355 от НК. 

Според Наказателния кодекс наказателната отговорност е лична и родителите не носят наказателна отговорност заради действията на децата си. В случая внесеното споразумение противоречи на Закона. В обвинението, както и в текста на самото споразумение, следва да бъде акцентирано изрично върху конкретната нарушена от майката една или повече мерки против разпространението на заразна болест, предвидени в цитираните административни актове. 

Съдът прекратява съдебното производство и връща делото на прокуратурата.

Предадоха на съд дрогирания шофьор, прегазил два пъти жена в Самоков

Предишна новина

Is the center, sabotaged Laura Kӧvesi's 10 Bulgarian prosecutors, in Luxembourg or Sofia?*

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    0

    Този прокурор трябва да бъде предаден на съд за деяние по чл.282 от НК! Майката да подаде сигнал в Специализираната прокуратура!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.