Празнини в закона: Престъпници успяват да избегнат плащане на кръвнина


Да бъде облекчено налагането на запор върху имущество, настояват частните съдебни изпълнители. Причината е, че близките на жертви на престъпления много рядко получават присъденото им от съда обезщетение, тъй като подсъдимите обикновено прехвърлят имуществото и парите от сметките си. Изключения са случаите, в които например родители, чиито деца са били убити, получават дори минимална сума от присъдената кръвнина. Повечето не са получили абсолютно нищо. 

Преди 6 години 11-годишният Пресиян от Шумен беше убит с особена жестокост заради 30 стотинки. Неговият убиец Христо Сечински е осъден на 28 години затвор. Родителите на убитото момче не са получили нито стотинка по гражданския си иск за 80 хиляди лева. Нито лев кръвнина не са получили и родителите на убитата 23-годишна студентка във Велико Търново Вероника Здравкова. Момичето беше нападнато с цел грабеж от рецидивиста Илиян, който захвърли тялото ѝ във водите на Янтра. Убиецът на 22-годишния Николай Йорданов от София също не е дал нито лев от определената от съда кръвнина в размер на 400 хиляди лева. Преди шест години момчето беше убито от Адриан Ангелов заради няколко пити кашкавал.

През януари 2006 г. в местността "Грамадите" над Пазарджик пастир се натъква на захвърлените тела на Росица и Христина Белнейски. Сестрите са убити по особено жесток начин. Убецът им Лазар Колев ще лежи до живот. Той трябва да плати кръвнина на майката на момичетата в размер на 400 хиляди лева. Четири години след произнасянето на последната съдебна инстанция обаче Фани Белнейска не е получила нито стотинка от убиеца на децата си. "До този момент не е изплатено нищо. Оказа се, че няма нищо на негово име и няма какво да му вземат", казва тя. Фани работи на две места и сама се грижи за 15-годишната Мария, която отглежда от няколко години. "Знам, че на адвокатите доста пари са им платили. Не знам как имаха за адвокатите, а нямат за част от кръвнината", посочва тя. "Смятам, че много неща трябва да се променят, защото някой ти убива детето, лежи си в затвора, ние ги храним", казва още Фани. 

Нейният случай не е прецедент, а практика. Изключение са случаите, в които близките получават обезщетение, защото подсъдимите още по време на процеса прехвърлят имуществото си, за да избегнат плащане, обяснява частният съдебен изпълнител Георги Дичев. "Единият вариант е в хода на делото да е освободил активите, другият сценарий е да започне да го прави, когато ние се задействаме. Въпросът е колко бързо може да блокира имущество, много пъти сме на кантар, понякога става въпрос буквално за часове", обяснява Дичев. За да се предотврати това, той съветва още в началото на процеса пострадалите да поискат от съда да наложи запор, а не да чакат произнасяне на последна инстанция.

Макар и труден, животът за Фани Белнейска продължава. Бори се сама и не се надява на нищо. "Определено на мен не ми е нужно нищо от това, което трябва да получа. Искам да изуча детето си – това, което не можах да направя с моите деца", признава тя. 

Пламен Георгиев ще елиминира корупцията в съдебната система

Предишна новина

Хасковлийка намери 10 000 лв., предаде ги на полицията

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    | нерегистриран
    0
    -2

    Въпрос-лицето Опиц ,който разселя млад човек в гръб, без причина ,без да е нападанат, без да е влизано в жилището му плати ли обизщетението за неимужествени вреди, или леко и той се оказа без собственост...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.