Правната комисия прие на второ четене да има "прокурор, разследващ главния"

Правната комисия прие на второ четене да има "прокурор, разследващ главния"

Комисията по правни въпроси към Народното събрание (НС) прие на второ четене проекта за промени в Наказателния кодекс, с който се създава фигура на прокурор, който да разследва главния прокурор и неговите заместници.

Законопроектът предвижда отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния прокурор да подлежат на съдебен контрол, като заседанията ще бъдат закрити.

Прокурорът ще се избира от ВСС, като номинации за кандидатура ще могат да правят както прокурори, така и съдии. Кандидат може и сам да внесе документите си, за да участва в конкурса, като трябва да бъде избран с минимум 15 гласа от общо 25. Мандатът му ще бъде пет години.

Очаква се законопроектът да стигне и до пленарната зала, където да бъде дискутиран от депутатите.

"Правен свят" припомня, че идеята за прокурор, разследващ главния, предизвика редица коментари и недоволство. Между двете четения корекции по предложените промени за изменения на Наказателно-процесуалния кодекс внесоха петима депутати от ГЕРБ, сред които председателят на Правната комисия Анна Александрова и Красимир Ципов. От коригираните текстове стана ясно, че управляващите се отказват от предложението само Прокурорската колегия да може да номинира разследващия „обвинител №1“, като са преценили, че всички членове на ВСС ще могат да правят това, като минимума за издигане на номинация е шестима членове. Мандатът на „прокурор, разследващ главния“ също е беше орязан от 7 години на 5 години, като след това се предвижда той да получава вече придобилия известност „кариерен бонус“, подобен на този за членовете на ВСС. И още - в другите предложенията е вписано, че прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник ще може да възлага отделни действия по разследването на следовател от Следствения отдел в Специализираната прокуратура при необходимост.

Още по темата

Министърът на туризма иска да отпадне задължителният PCR тест

Предишна новина

Обявиха конкурс за младши прокурори и следователи

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.