Правната комисия прие, че 400 хиляди подписа са достатъчни за референдум


Народното събрание приема решение за произвеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 400 хиляди, а не както досега 500 хиляди български граждани с избирателни права.

Парламентарната правна комисия, която гледа промените в Закона за референдумите на второ четене.

"Смятаме, че това е съществено намаление на изискването за подписка. Това е намаление с повече от 20%", каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов.

"Смятаме, че съществено се коригират праговете във всички хипотези, които с гласуването днес съобразно направените предложения разделихме на няколко групи. Тогава, когато референдума се провежда самостоятелно и тогава, когато се провежда едновременно с други избори. В случаите когато се провежда с други избори този праг се премахна и за критерий се взема конкретната гражданска активност за съответния избор. Смятаме, че решението, което беше прието е и най-справедливо в една конкретна ситуация. Ако на едни избори, условно казано гласуват 3,5 млн., това би следвало да бъде базата, на която да се прецени вотът и по отношение на референдума. Тоест, ако половината от тези гласували на съответния избор подкрепят с "да" референдума, значи предложението в референдума и отговора на въпроса е положителен", каза Кирилов.

Бе гласувано и медийни пакети от 40 хил. лв. за партии, коалиции и инициативни комитети, които се регистрират в подкрепа на въпроса или въпросите на референдума и на алтернативната позиция и нямат право на държавна субсидия по Закона за политическите партии

Само 13 г. затвор за убийство на студент от омраза

Предишна новина

Обиден от Ердоган на съд, че го обидил

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.