Правителството ще орязва бюджета на омбудсмана с над 300 000 лева

Правителството ще орязва бюджета на омбудсмана с над 300 000 лева

Омбудсманът Константин Пенчев реагира остро на намерението на правителството да ореже бюджета на институцията с 312 000 лева за следващата година и искането за 10% съкращение на персонала. Това става ясно от писмо на Пенчев до премиера Пламен Орешарски, качено и на страницата на институцията, което е пратено още до финансовия министър и до министъра на външните работи.

"Налага се да Ви уведомя, че не само аз, но и всички европейски и международни организации, в които членува омбудсманът на Република България, биха приели предвиденото в писмото на министъра на финансите орязване на бюджета на ръководената от мен институция с 312 хил. лв. и препоръката за 10-процентно съкращение на числеността на персонала като посегателство върху независимостта на единствения конституционен орган в страната, призван да се застъпва за правата и свободите на гражданите, когато те се нарушават от държавните и общинските органи и техните администрации, както и от лицата, на които е възложено да предоставят обществени услуги", пише Константин Пенчев.

В писмото си той подчертава, че само преди 10 дни е приета резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, според която е "необходимо на институциите на омбудсмана да бъдат осигурени достатъчно финансови и човешки ресурси, позволяващи им ефективно да изпълняват функциите си". Парламентарната асамблея призовава страните членки да се въздържат от бюджетни ограничения по отношение на институциите на омбудсмана, за да не доведе това до ограничаване на тяхната независимост.

Омбудсманът припомня, че през 2012 г. най-сетне и след многократно настояване от страна на ООН, е определена държавна и независима финансово институция - Национален превантивен механизъм (НПМ), който е към омбудсмана. Заради изграждането на НПМ, бюджетът на омбудсмана за 2012 г. е бил увеличен с недостатъчните според него 300 000 лева, а сега е предвидено дори по-високо орязване.

"На фона на цялата правозащитна дейност на националния омбудсман категорично трябва да заявя, че определеният в писмото на министъра на финансите размер на разходите за 2014 г. – 2 226 хил. лв., който е дори по-малък с 12 хил. лв. от бюджета за 2011 г., е крайно недостатъчен и застрашава изпълнението на функциите на обществения защитник, възложени му със закон", пише Константин Пенчев.

Той допълва, че ако предвиденото орязване на бюджета стане факт, ще бъде принуден да уведоми за бъдещото ограничаване на дейността не само Подкомитета на ООН по предотвратяване на изтезанията, но и всички европейски и международните организации на правозащитни институции, в които институцията членува.

"Позволявам си да изразя увереност, че като министър-председател, загрижен за правата и свободите на хората, ще допринесете не само за запазване, но и за разширяване на независимостта на омбудсмана, защото подкрепата за тази институция е подкрепа за гражданския контрол и е в интерес на всички граждани", се казва в писмото на Пенчев.

В подкрепа на институцията той констатира, че през последните години доверието на гражданите в българския омбудсман се е повишило многократно и доказателство за това е лавинообразно нарастващият брой на жалбите и сигналите. До 10.10.2013 г. до омбудсмана са адресирани 6050 оплаквания, което е с 45% повече в сравнение със същия период на 2012 г.

САС се произнася до месец по делото срещу Цонев, Сантиров, Попов

Предишна новина

Неясни текстове в Закона за културното наследство затрудняват прокуратурата и съда

Следваща новина

Коментари

10 Коментара

 1. 10
  мнение | нерегистриран
  4
  -2

  Това е поредната нституция в държавата, която не носи никаква отговорност - за нищоправенето си!

 2. 9
  нещастник, | нерегистриран
  4
  -3

  До коментар [#8] от "пари за репресии има, за омбудсмана обаче няма":не са пари за репресии, а за сигурността на държавата и нацията. Дай да закрием МВР, прокуратура, съд и всичките пари да минат в бюджета на омбудсмана и калинките му. Така хем няма да има репресии, хем измисленият "защитник на гражданите" ще може да го прави реално като ги охранява по митингите, като пази границите, като разкрива терористи и престъпници. Тъпак.

 3. 8
  пари за репресии има, за омбудсмана обаче няма | нерегистриран
  3
  -4

  Който се интересува какво е свършил омбудсманът-има си доклад описано е подробно. Интересно-не се намалява бюджетът на репресивния апарат, а се намалява бюджетът на омблудсманът-към когото можем да се жалваме при незаконни репресии.

  Много интересно-ГДБОП вече не е в МВР, но бюджетът на МВР за репресии не е намален. Забележете-след протестите-се намали бюджетът на обществения защитник, който защитит правото на протест, исе увеличи бюджеът на репресивния апарат-още пари за ДАНС, ненамаляване бюджета на МВР, въпреки ,че ГДБОП вече не е към МВР.


  Значи за репресии към мирно протестиращи пари има. за да бъдат бити момичета пред първо РПУ-пари се намериха. За да бъдат подслушвани и следени хората -пари има. За да се поддържа прокуратура, която постоянно води политически наказателни процеси-срещу недоволни от властта-пари има.

  но за единствения на когото гражданина може да се оплаче при незаконна репресия-Омбудсмана-пари не се намират.


  Страх, терор, репресии, наказателни процеси срещу недоволни от властта(прочетете в блиц мирно протестиращ е обвинен за хулиганство-за това,че е викал "оставка"-викането на оставка е хулиганство-нова мода от последните няколко дни), наказателния процес срещу босия-който заради недоволство срещу властта в блога си е обвинен в хулиганство-в момента тече политическия наказателен процес срещу него. И за десерт орязване на парите за обществения защитник.. 4. 7
  ..... | нерегистриран
  6
  -3

  Тази фурнаджийска лопата, която и минават мисли за председател на ВКС, първо да си публикува заплатата, която той си гласува.Да каже какво по същество е свършил откакто е на това място и за какво са му нужни тези пари.

 5. 6
  Mitko | нерегистриран
  3
  0

  Клип на Корумпиран Прокурор от Бургас Арестуван с подкуп:
  http://vbox7.com/play:b8df1be4aa

  Лицето е в престъпна схема за рекет заедно с началника на Бургаската полиция

 6. 5
  12 | нерегистриран
  8
  -3

  Тоя убавец до сега нещо полезно да есторил за народа. Фъфли нещо , само той си знае какво и нищо !? Правилно ,даже с много малко му ограничават бюджета.Време е да даде личен пример, да работи много за малко пари. Така е при капитализма.

 7. 4
  Софи | нерегистриран
  3
  -1

  Пенчев, не плачи! Омбудсманията е пълна с калинки, а плащате и огромен наем на някакъв реститут.

 8. 3
  Омбудсманът Константин Пенчев е ПАТРИОТ | нерегистриран
  9
  -3

  Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.

  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква за туй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  залага си и жената.

  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  а вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  изяда си и месата.

 9. 2
  Истината | нерегистриран
  14
  -7

  И този ако знае за какво му плащат! Няма по-измислена и по-безполезна институция от тази. А колко пари папат там, не е истина просто! Чичови, вуйчови, лелини, теткини...лапат, папат, нищо не работят и полза от тях никаква! Закриване!

 10. 1
  Плутарх | нерегистриран
  14
  -5

  Ех, др.Пенчев, ако знаехте че БСП ще се върне на власт толкова бързо, дали щяхте предсрочно да освободите поста на председател на ВАС, разменяики го за този на Омбудсман.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.