Правителството се притесни от парите на Калин Митрев


Правителството ще вземе отношение по казуса "Азербайджанска пералня" на редовното си заседание в четвъртък, обяви министърът на финансите Владислав Горанов. В официално съобщение на сайта на министерството се казва: "С внимание следим темата и сме притеснени от информацията, разпространена в медиите. Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н Калин Митрев, представителя на България в Съвета на директорите на ЕБВР".

Възможно е правителството да поиска оттегляне на Митрев от Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, където за втори път е представител на България. Не е ясно какво би било основанието, защото по неговите твърдения той е получил 425 000 евро като консултант по хидротехнически проект в Азербайджан през годините, когато не е бил на работа в банката, и освен това е декларирал сумата и е платил данъците върху нея в България.

Според публикации на разследващи медии управляващият клан на президента Илхам Алиев и неговата съпруга вицепрезидентката Мехрибан Алиева похарчил близо 3 млрд. евро, за да купува влияние сред политици и журналисти в Европа. Има подозрение, че парите за Калин Митрев са били отплата за благосклонно отношение на съпругата му Ирина Бокова като генерален директор на ЮНЕСКО. И двамата отрекоха, като Бокова настоява, че е помагала на критици на режима в Баку през периода, за който се твърди, че е търгувала с влияние.

Българското правителство също е търсило близки контакти със семейство Алиеви, за да бъдат финансирани с азербайджански пари проекти в страната. Точно преди година премиерът Бойко Борисов и Мехрибан Алиева откриха възстановената крепост "Трапезица" във Велико Търново. От 2014 г. за реставрация и обновяване на хълма бяха вложени 6.7 млн. лв., като последната инвестиция от 2.5 млн. лв. бе предоставена от фондация "Гейдар Алиев", начело на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено през 2015 година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Азерската подкрепа за Трапезица бе първата по рода си в Източна Европа. "Между България и Азербайджан има силно стратегическо партньорство и това се вижда на всички равнища. Специално благодаря на министър-председателя (Бойко Борисов - бел. ред.), че той контролираше всичко и ни подпомагаше във всяко едно отношение", посочи Мехрибан Алиева при откриването на възстановената Трапезица.

Смут в Страсбург

"Топло приветстваме всички инициативи за хвърляне на светлина върху твърдяната корупция в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа", заяви вчера сър Роджър Гейл (британски консерватор), който е най-възрастният заместник-председател на ПАСЕ. Той напомни, че от няколко месеца работи независим орган за разследване на "хайверената дипломация" на Азербайджан, за която в ПАСЕ от години има подозрения. Органът трябваше да събира сигнали до 1 септември, като излезе със заключение до края на годината. Възможно е сроковете да се променят заради новото разследване по аферата "Азербайджанска пералня".

Разследващият орган се състои от трима членове: сър Никълъс Браца (Великобритания),бивш председател на Европейския съд за правата на човека; Жан-Луи Брюгиер (Франция), бивш съдия по антитерористични дела; Елизабет Фура (Швеция), бивш парламентарен омбудсман на Швеция.

Каталуния прие закона за провеждането на референдум за независимост

Предишна новина

Отложиха делото на Анита Мейзер за октомври

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.