Правителството предлага независим прокурор, който да може да разследва главния


Правителството ще предложи промяна в правосъдната система до дни, обяви премиерът. "Правилно ли е главният прокурор да разследва себе си? Не. Трябва да има абсолютно независим прокурор, звено и да бъде избрано с две трети от Прокурорската колегия на ВСС и ако има подобно извършено престъпление или разследване на главния прокурор, този прокурор може да го проведе това разследване, без да се отчита на никой", каза Бойко Борисов пред бТВ.
 
Мярката e включена в препоръки на Венецианската комисия, които нямат задължителен характер, но той обеща да ги изпълни. Въпросните напътствия трябва да бъдат обявени в следващите дни. "Излязат ли препоръките, моментално ще събера правителството и ще го приемем, дори да е в събота и неделя", каза той. Втората препоръка на комисията била ръководителите на върховните съдилища да не бъдат контролирани от парламента, а само главният прокурор.
 
По думите на Борисов Румен Радев е върнал на Висшия съдебен съвет указа за назначаването на Иван Гешев само за да влезе в новините. Това станало точно, докато премиерът беше в САЩ. "Брат му на Гешев е личната охрана на президента", коментира премиерът. И продължи: "А клякаха на колене пред величеството. Пред царя. Пред божеството... Представяте ли си някой да беше клекнал пред мен на колене какво щяха да пишат. Аз съм демократ. Аз не понасям някой да ми кляка на колене. Не понасям. Клекналият човек е...".
 
На коментар на водещата, че има хора, които стоят наведено и пред него, той отвърна: "Аз не знам кои са наведени".
 
Той изтъкна, че Иван Гешев е човек добър в оперативната дейност и че е уверен, че новият главен прокурор ще се справи добре със задълженията си. "Гешев е с по-оперативно мислене и аз съм убеден, че той ще има много повече успехи и добра работа с МВР и ДАНС, защото е с много по-оперативно мислене. Сотир Цацаров е много начетен човек, много чел, в диспут с всеки от своите опоненти, ще го победи, но дойде от съдия и винаги гледа нещата от всички страни и съди, докато МВР и прокуратурата трябва да съберат доказателства бързо, да задържат и да вкарат в съда", допълни той в отговор на въпрос по какво се различават сегашният главен прокурро и заместникът му, който беше избран за поста му.
 
"Вината ми е, че както направих Мая Манолова омбудсман, искаха да направим Христо Иванов или негов човек главен прокурор - омръзна ми на мой гръб да се вземат такива постове и след това да слушам глупостите им", подчерта министър-председателят.
 
Във връзка с исканите от държавния глава консултации за конституционни промени той заяви, че ГЕРБ няма да участва в тях. "Президентът Радев, когато направи своята политическа партия и отиде в парламента, може да направи каквото иска, така е по Констутуция. Сега да върви в тона на БСП отново, просто пак няма да се хвана на тази въдица. Можем ли да създадем Велико народно събрание сега? Не можем. Освен това, аз не чакам някой да ми се изкаже, за да реагирам. Още преди месец изпратих писмо до ЕК, до Жан-Клод Юнкер, в което помолих Венецианската комисия да изпрати своите експерти, които да видят това, което сме направили по мониторинговия механизъм, по реформата в правосъдната система, като аз поемам ангажимент това, което те препоръчат да го изпълня на 100 %. Изпратих го, върнаха ми отговор, дойдоха. Четвъртък или в петък ще излязат с официалното си съобщение. Не Радев, а Венецианската комисия мисля за по-голям експерт", добави Борисов.
 

 

Заради аферата ЕВН: Канада разжалва Прокопиев като почетен консул

Предишна новина

Започва одитът на централизираната система за случайно разпределение на дела

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.