Пращат шумните ромски сватби в Страсбург


Жители на Пазарджик, които обитават апартаменти и къщи в района на ромския квартал "Изток", подготвят жалба до Съда за правата на човека в Страсбург заради шумните цигански сватби. Това съобщи вчера Албена Балабанова от името на недоволните от високите децибели, които огласят съседните квартали и тормозят живеещите. Хората са открили и сметка за набиране на средства под наблюдението на нотариус, с която да платят на адвокат за завеждането на жалбата.

Изпратено е и писмо до Росен Плевнелиев, Бойко Борисов, Цецка Цачева и Българския хелзинкски комитет за намеса, в което недоволните пазарджиклии предупреждават, че ще се повтори ситуацията като в Гърмен, Нови хан и "Орландовци", ако не бъдат взети спешни мерки за прекратяване на циганския терор. В приетата Наредба за обществения ред в град Пазарджик има точки, които гласят, че се забранява провеждането на сватбени, семейни и други частни събирания на места, общинска собственост като тротоари, площади, улици, междужилищни пространства, градини, паркове и други територии, както и в открити частни имоти, с които се нарушава обществения ред. Забранява се и използването на аудио, видео, звукови и други шумообразуващи уредби, както и изпълнения на живо на оркестри и певци, извън закритите зали на обектите. Забраната не се отнася при обществени прояви, разрешени по установения ред от кмета на общината или упълномощено от него лице.

Именно такава вратичка са намерили обитателите на квартал "Изток" в Пазарджик, които използват за празненствата на открито местно заведение, построено на земеделска земя извън регулацията на града. То се намира на метри от гробищния парк на Пазарджик и циганите го наричат "обреден дом", като именно там се провеждат шумните сватби, които огласят до ранни зори близкия квартал "Ябълките".

Деца влизат в ареста за кражби във Варна

Предишна новина

Фалшификатор №1 на Пловдив остава в ареста

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.