Пореден скандал с търговия на гласове тресе Свищов


Пореден скандал тресе от дни Община Свищов заради засечени престъпни схеми с търговия на гласове, научи "Труд".
Разкритията започнали от миналия четвъртък, а арестите, обиските и разследванията продължават и тази седмица. На 16 март са били задържани за 24 часа две лица. По-късно е бил арестуван и трети уличен в покупко-продажба на вот. По неофициална информация на тримата са повдигнати обвинения.

В 9,40 часа във вторник полиция е нахлула в сградата на Общинско предприятие "Чистота" в Свищов. Говори се, че там са разпределяни парите за купуването на гласове. В продължение на часове бяха извършени претърсвания и изземвания на документи и други веществени доказателства. Разследващи пък обикалят по свищовските села и разпитват свидетели, на които са били предлагани пари, за да гласуват за правилната партия и листа. Според мълвата раздаваните суми варирали между 50 и 70 лева за глас.

Репортер на "Труд" потърси официална информация по случая, но от полицията категорично отказаха да говорят. Никой не пожела и да назове в полза на коя точно политическа сила е плащано за привличане на гласоподаватели.
"Обърнете се за коментар към прокуратурата", посъветваха от ръководството на ОД на МВР във Велико Търново. От Районната прокуратура в Свищов заявиха, че те не работят по казуса.

"Трябва да попитате във ВКП", посъветва окръжният прокурор на старата столица Емил Денев.
"Знам за случая. На този етап обаче не е в интерес на разследването да се дава информация. По настояване на наблюдаващите прокурори, едва когато бъдат събрани достатъчно доказателства, ще бъде дадена и гласност", информира Румяна Апрнаудова от ВКП.

За напрежението в Свищов бе потърсен за коментар и областният управител на Велико Търново Николай Йоцов. "До този момент не съм уведомен за подобен случай. Бях занимаван с изборно нарушение в Свищов от 1 март, когато служител в едно от училищата си бе позволил да раздава мартеници с агитация за Реформаторския блок. Наложена му беше санкция от 300 лв и той дори вече си я плати", каза губернаторът.

И докато поредното разследване на търговия с вот върви в Свищов, все още се води съдебен процес на уличени в същото престъпление от предишни избори.
През октомври миналата година кметът на Свищов Генчо Генчев освободи от длъжност директорът на Общинско предприятие "Чистота" Илдънай Ахмедов, който е подсъдим за търговия с гласове. Градоначалникът тогава обяви, че отстраняването му от поста длъжност няма нищо общо с това, че е обвиняем за търговия с гласове, а е заради несправяне с работата.
"Все още няма решение на съда и всеки е невинен до доказване на противното", подчерта Генчев.
"Подадох оставка по лични причини. Цели 13 г бях на тази длъжност и вече не ми се работи. Не съм се венчал за въпросната работа", коментира Илдънай Ахмедов.

Районният съд в крайдунавския град вече няколко пъти отлага процесът за търговия с вот срещу активисти от ДПС предимно заради неявили се свидетели. От Темида във вторник потвърдиха, че делото все още не е приключило.
Разплитането на престъпната схема за търговия с вот започна по време на предизборната кампания през септември 2014 г. В Свищов тогава бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване като и са обещавани по 30 лв за подкрепа с бюлетина номер 18 на ДПС. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева.
Полицаи нахлули в жилището на шефа на общинското предприятие "Чистота" Илдънай Ахмедов, който бе 12-ти в листата на ДПС за Великотърновска област.Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му Рамафан Аталай.

След няколкомесечно разследване, трима активисти на движението били дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не посочила начина на извършване на престъплението и казусът бе върнат за дораследване. Магистратите претендираха, че не са ясни действията, с които тримата обвиняеми са организирали бъдещото предаване на имотната облага-набавяне на списъци на лица с право да гласуват, набавяне на парични средства и др. Съдът поиска да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата, определящи съучастие между тримата обвиняеми. Трябваше да бъде изчистено и възникналото противоречие във времето на извършване на престъплението. След като разпореждането е било изпълнено, случаят е в Темида и се очаква през ноември да има решение.

Оневиниха шофьор, убил пиян пешеходец, промилите на жертвата били 3,53

Предишна новина

Бавят с часове делото "Чоков"

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.