Полицаите вече ще могат да носят автомати


Полицаите вече ще могат да носят дългоцевно оръжие. Това предвиждат промени в инструкцията за носене на служебно оръжие в МВР. В момента полицаите масово използват късо оръжие - пистолети и револвери. Изключение се прави само за специализираните групи за задържане, които се използват при арести на опасни или тежковъоръжени престъпници. Такива групи има в столичната полиция, ГДБОП и националната полиция. Дълго оръжие ползват и в Специализирания отряд за борба с тероризма. 

Според МВР обаче това трябва да се промени. "С цел ефективно противодействие спрямо извършителите на тежки престъпления е необходимо в определени случаи предприемане на адекватна реакция от страна на полицейските органи при изпълнение на служебните им задължения, съпътствани с използване на дългоцевно огнестрелно оръжие в регламентираните от НК и ЗМВР случаи", пише в мотивите към промените в инструкцията. 

Кой, кога и за колко време ще носи дългоцевно оръжие ще се определя от началниците на главните или областните полицейски дирекции, пише в инструкцията. "Дългоцевното огнестрелно оръжие се носи на ремък на рамо, без патрон в цевта", пише в инстуркцията.

Няма данни за масово незаконно подслушване

Предишна новина

Мехмед отишъл да краде пари от дома на леля си, Дамла се събудила и я задушил, за да млъкне

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.