Подслушвани дипломати разкри доклад на СГС


Чужди граждани и дипломати са били подслушвани и проследявани с незаконосъобразни разрешения за използване на СРС, издадени от Софийския градски съд между 2009 и 2015 г, се посочва в разследване на a-specto.bg. Изданието цитира доклад, изготвен и публикуван от СГС на 4 април в интернет страницата на институцията. В списъка със следените лица е секретар по икономически и търговски въпроси на китайското посолство, както и високопоставен дипломат в мисията на Иран.

Подслушван е ръководител в "Южен поток България" АД, както и двама дипломати, отговарящи за енергетиката в посолството на Русия. На два пъти е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо руския журналист Н. Служител на "Аерофлот" в България също е бил подслушван и проследяван.
Констатирани са множество случаи, при които е депозирано искане за разрешение на СРС по "отношение на комуникатори, обекти и помещения, за които е посочено, че са собственост на постоянни чуждестранни дипломатически и консулски представителства в България и по отношение на лица, които се ползват от дипломатически и консулски имунитет или са служители в тях, в нарушение на Виенските конвенции за дипломатическите и за консулските отношения". Докладът е подписан от зам.-председателките на СГС Даниела Борисова и Мина Мумджиева. Описани са номерата на заведени 52 наказателно частни дела, свързани с наблюдение, подслушване, проследяване, проверка на кореспонденция и др.

Според източници на a-specto става дума за поне 9 постоянни дипломатически мисии и техни служители, сред които са и представителствата на две държави членки на Съвета за сигурност на ООН. Противоречащи на международните конвенции действия са предприемани дори по отношение на първи секретари в посолства и военно аташе, няма данни да са засегнати дипломати от страни членки на ЕС. В документа има куриозни случаи, в които в един и същи период по определени дипломати са работили едновременно две български спецслужби. Изданието твърди, че става дума за над 20 души, които са наблюдавани многократно в различни периоди.

Телефоните на посолство на голяма държава са подслушвани в продължение на половин година. Едно от разрешенията за най-дълго наблюдение на дипломатическа мисия е издадено лично от бившия председател на СГС Владимира Янева, която наскоро получи условна присъда за разрешаване на многобройни СРС.

Единственото, което мога да направя, е нито да потвърдя, нито да отрека, заявява пред а-specto председателят на СГС Калоян Топалов, позовавайки се на разпоредбите за работа с класифицирана информация, в отговор на въпрос дали сред подслушваните има представители на руски компании и руски журналисти.

Задържаха мъжа обрал банков офис в Благоевград

Предишна новина

Демонстранти нахлуха в парламента в Скопие, раниха депутати

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.