Подготвят създаването на "полиция по въпросите на културата"


Подготвя се създаването на "полиция по въпросите на културата". Тя ще свързва Министерство на културата, ДАНС, МВР и прокуратурата и ще се бори срещу трафика и иманярството. Днес в министерството бяха представени два изключително ценни исторически предмета, спасени от продажба благодарение на своевременните действия на полицията – римска огърлица от трети век и Дамаскин от 19 век

По мнението на експертите римската огърлица е оригинална и датира от трети век. Изработена е от висока проба злато с тегло над 38 грама. Как стига до нас? В ДАНС е получен сигнал от журналисти, че предстои сделка с културна ценност. Става ясно и че огърлицата е подготвяна за незаконен износ. Лицата, участници в преговорите са задържани от полицията през лятото миналата година в Благоевград.

Проф. Божидар Димитров – директор на НИМ: "23 карата и нещо – това е самородното злато, много добра изработка, няма аналог, има близки подобни на нея, но очевидно е работена като уникат. "

Дамаскинът е от първата половина на 19 век. и е дело на един от последните български преписвачи – даскал Тодор. Книгата е писана в Пирдоп, после се озовава в Трявна, след това следите й се губят до 2010 г., когато по искане на Министерство на културата, аукционна къща "Сотбис" спира Дамаскина от продажба на търг. Върнат е в България със съдействието на МВР и Прокуратурата.

Проф. Боряна Христова – директор на Народната библиотека: "Това са жития и слова за големите християнски празници, които са на новобългарски език и това е в случая ценното, както и фактът, че е украсил богато своя сборник с миниатюри."

Министърът на културата Петър Стоянович благодари на полицията за добрата съвместна работа. Той е на мнение,че България най-сетне трябва да се сдобие с полиция по въпросите на културата по италиански модел.

Автор: Елиана Димитрова, Михаил Врабчев

Шампионка по три бойни изкуства е инструктор на съдебните охранители

Предишна новина

Министър Златанова: С електронен контрол Братя Галеви нямаше да избягат

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.