Плащат 8 бона на бивш военен, получил инфаркт след призовка


8000 лева да плати Прокуратурата на 83-годишен о.з. полковник от Велико Търново заради преживян стрес от незаконно обвинение, реши окръжният съд. Пенсионерът получил остър инфаркт, когато му връчили призовка за дело за документно престъпление.

Разследването срещу стареца започнало по сигнал от съседка през 2012 г. Според получената информация, С. К. бил склонил умишлено друго лице да допише процент идеални части на собственици на жилища в блок на ул. "Юрий Гагарин" във Велико Търново. Целта била да се докаже наличие на кворум за проведено Общо събрание по Закона за етажната собственост.

Протоколът от събранието впоследствие бил използван пред Районен съд - Велико Търново, за да се докаже законността на взетите решения. След като С. К. бил разпитван няколко пъти от полицията, в средата на февруари 2013 г. го привлекли като обвиняем за подправяне на частен документ. На първа инстанция дядото бил признат за виновен и му лепнали административна глоба, но окръжният съд го оневинил.

С това сагата не приключила, тъй като прокуратурата направила опит да възобнови наказателното производство. Съдът отказал възобновяването след проведено заседание на 30 юни 2014 г. Призовката, която получил за това заседание обаче, дошла в повече на възрастния човек. Той получил остър инфаркт, въпреки, че до този момент се радвал на отлично здраве и не пиел никакви лекарства.

След като "прескочил трапа" дядото решил да търси компенсация за стреса и завел иск по реда на Закона за отговорността на държавата, пише 24 часа. Оценил претърпените неимуществени вреди на 30 000 лева.

Магистратите обаче уважили само 8 000 лв.

С. К. е служил 40 години в армията, пенсионирал се е с чин "полковник". Никога в живота си не бил извършвал никакво нарушение или престъпно деяние, пише в решението. "За мен това е истинска инквизиция, защото се почувствах в него момент, когато ми снемаха отпечатъци от пръстите, като един от големите престъпници, ограбили държавата. Никога не бяха ме унижавали по този начин", заявил бившият военен пред съда.

Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Възходи и падения по делото "Килърите"

Предишна новина

Бонусът за платена навреме шофьорска глоба може да стане 50%

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.