Пламен Георгиев отговори на атаката на ССБ

Пламен Георгиев отговори на атаката на ССБ
Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ

Интервюто на председателя на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев за "Правен свят", което в сряда доведе до излизането със становище на Съюза на съдиите в България (ССБ), в четвъртък предизвика и отговор от самия Георгиев. В Отворено писмо ръководителят на новия антикорупционен орган отговаря на атаката на магистратската организация, като подчертава, че във визираното интервю е посочил редица факти, които са били "пропуснати" в позицията на ССБ.

"Правен свят" публикува пълния текст на писмото на Пламен Георгиев, адресирано до председателя на Народното събрание, Висшия съдебен съвет и Европейската комисия:

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Обръщам се към вас във връзка с опит за грубо погазване на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи от неправителствената организация Съюз на съдиите в България – сдружение на магистрати, призвани априори да бранят и защитават законността и основните човешки права. Повод е тяхно открито писмо от 4 април 2018 г., което презумира, че аз като ръководител на висш държавен орган нямам право в интервю да изказвам мнение по съдебно решение. Става дума за позиция, изразена от мен пред специализираното интернет издание "Правен свят", в която коментирам въпросите, с които съдия от Софийски градски съд се обръща към съда в Люксембург в преюдициално запитване по дело, по което оглавяваната от мен Комисия е страна.

Изразената от Съюза на съдиите в България позиция е в разрез с чл. 10 от Конвенцията, който еднозначно постановява, че "всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи". Нещо повече, концепцията, че ръководител на висш държавен орган трябва да търпи ограничения в свободата на мнение, нарушава чл. 14 от Конвенцията, според който упражняването на права не може да бъде обект на дискриминация по никакъв признак.

Текстът на Конвенцията в чл. 10 дава възможност на държавите да ограничават свободата на словото чрез законодателство, което забранява увреждането на репутацията и нарушаването на правата на другите, както и такова, което способства за поддържане на авторитета и безпристрастието на правосъдието. Но тези ограничения в не по-малка степен важат и за съдиите и техните организации, които по дефиниция са призвани да бранят както авторитета на съда, така и безпристрастността на правосъдието.

От тази гледна точка бих обърнал внимание на твърденията в тяхното открито писмо, а именно: "господин Георгиев съвсем еднозначно изразява своята позиция, че това запитване е било ненужно за правилното решаване на делото, че също така ненужно ще го забави", както и че "институтът на преюдициалното запитване е в тежест на Българската държава". Подобни твърдения, ако биха били верни, биха били груба намеса в работата на български съд и неуважение към съда в Люксембург. Само че те не отговарят на изразената от мен позиция. В нея няма дори намек за това кое би било "правилното" решаване на делото, а единственият ми коментар по сроковете е, че "времето, за което ще се стопира дейността на Комисията, е голямо." Колкото до мнението ми за съда в Люксембург, от думите ми, че "това е много сложно производство" трудно може да се направи предположение, че го смятам за процедура, която е "в тежест за Българската държава".

В допълнение, на директен журналистически въпрос дали виждам скрит умисъл в действията на съдиите от Софийския градски съд отговарям: "Не мога да коментирам такъв въпрос, просто излагам фактите." Поради тази причина изводът в писмото на Съюза на съдиите в България "може да се приеме, че в цялост интервюто внушава, че българският съд е некомпетентен, зависим, обвързан" е извод в сферата на личното мнение и усещанията, с които българското законодателство не се занимава.

Нещо повече, в този дух е и Конституционно Решение № 13 от 13 октомври 2012 г., което обявява за противоконституционни текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и в частност формулировката на чл. 3, ал. 1 в частта "и да се възстанови чувството за справедливост у гражданите" с мотива, че чувството за справедливост, както и поначало всички чувства, не са обективни факти.

В отвореното си писмо Съюзът на съдиите в България припомня чл. 4 ал. 1 т.1 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, който постановява, че в работата си оглавяваната от мен Комисия трябва да се ръководи от принципите на законност и обективност. Същевременно чл. 4 от Закона за съдебната власт постановява, че "Органите на съдебната власт изпълняват функциите си безпристрастно." Същото би трябвало да важи в не по-малка степен за съдиите и техните организации, а изопачаването на думите ми хвърля съмнение върху тази безпристрастност.

В същото време Съюзът на съдиите в България не се занимава с изложените в интервюто факти, а именно:

Факт е, че от над 20 искания на страни по дела за преюдициални запитвания до съда в Люксембург това е второто, уважено и изпратено от български съд.

Факт е, че преюдициалното запитване се отправя две години след внасянето на иска от страна на Комисията и отговорите на ответната страна по този иск.

Факт е, че въпросите по запитването повтарят в голяма част мотивите на една от страните по това дело.

Факт е, че делото към този момент не е тръгнало по същество и след повече от 2 години е на етап подготовка на делото в закрито заседание.

Факт е, че България е в наказателна процедура заради Директива 2014/42/ ЕС, която не е транспонирана в българското законодателство и към настоящия момент.

И накрая, факт е, че като страна по делото Комисията научи за решението на съда от медиите, а не от самия съд, както би следвало.

Дотолкова, доколкото Съюзът на съдиите в България се обръща към Народното събрание като орган, който осъществява контрол върху ръководената от мен Комисия, към Висшия съдебен съвет като орган, който трябва да защити съда и отделния съдия от "недобросъвестни коментари" и Европейската комисия в качеството й на "пазител на правото на ЕС", аз също се обръщам към тези институции с призив за защита на правовия ред и на прокламираните в Европейската конвенция основни права.

Идеята, че представителите на една от властите в страната не могат да бъдат критикувани и следователно са априори непогрешими нарушава всички демократични принципи, на които се основава Европейският съюз, от който България е част. Тази идея за непогрешимост не би следвало да се толерира, независимо дали произтича от представител на законодателната, изпълнителната или съдебната власт.

 

                                                                                                                              

Още по темата

Наказателно-изпълнителната политика в България е погрешна, тотално сбъркана, порочна, не съответства на стандартите на ЕС

Предишна новина

Бившият бразилски президент Лула да Силва трябва да отиде в полицията

Следваща новина

Коментари

45 Коментара

 1. 54
  Критиката е позволена! | нерегистриран
  1
  -1

  Няма забрана за критика и коментар на съдебно решение! Напротив, липсата им води до неправилно приложение на закона, и то във вреда на обществото и държавата! Винаги трябва да бъдат критикувани "неграмотните" съдебни решения! А компетентните органи да установяват причините за такъв акт и всеки да си носи отговорността - дисциплинарна, наказателна и т.н.!

 2. 53
  пламен | нерегистриран
  2
  -2

  Факт е, че Пламен Георгиев няма капацитет да напише това отворено писмо.

  Кой ли го е писал??!!

 3. 52
  | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #51 от "Илф и Петров | нерегистриран":
  Никой не спори за гнилите ябълки! А ти си виж гнилите круши в прикриватурата и парламента, който създаде и избра тази "независима и антикорупционна" комисия.  А какво общо има "прикриватурата" със създаването и избирането на комисията? "Прикриватурата" ли прави законите и тя ли назначава членовете на комисията? Или искаш да кажеш нещо срещу вицепремиерката по правосъдие Екатерина Захариева дето била единственото другарче в служебния кабинет, с което си говорел натрапения там Ицо Гранта? Щото то проектозаконите нали ги правят ресерните министри и вицепремиери? Пък ако те двамата са лоши, значи и другарчето им Лозан е лошо. Както и неговите другарчета от ССБ.

  Яяяя, как бумерангът се върна като се замислим кой с кой е другарче!

 4. 51
  Илф и Петров | нерегистриран
  0
  -1
  До коментар #50 от " | нерегистриран":
  "Факт е, че от над 20 искания на страни по дела за преюдициални запитвания до съда в Люксембург това е второто, уважено и изпратено от български съд."  Не е тъй. Обективен ни е съдът! Колко от тези 20 искания са правени от подсъдими олигарси, които като подсвирнат и всички съдии под строй и брой се нареждат пред съда като гнили ябълки на сергия на пазара?

  Никой не спори за гнилите ябълки! А ти си виж гнилите круши в прикриватурата и парламента, който създаде и избра тази "независима и антикорупционна" комисия.

 5. 50
  | нерегистриран
  2
  -1

  "Факт е, че от над 20 искания на страни по дела за преюдициални запитвания до съда в Люксембург това е второто, уважено и изпратено от български съд."  Не е тъй. Обективен ни е съдът! Колко от тези 20 искания са правени от подсъдими олигарси, които като подсвирнат и всички съдии под строй и брой се нареждат пред съда като гнили ябълки на сергия на пазара?

 6. 49
  Нищо ново под Слънцето! Няма нищо тайно, което да не стане явно! Така е рекъл Христос. Воскресе! | нерегистриран
  3
  -1

  Съдът отмени втори абсурден отказ на антикорупционния шеф  Делата за обезщетения срещу комисията за конфискация не може да се крият  Информацията за обезщетенията, които комисията по конфискация е осъдена да плати заради незаконните си актове, не може да е тайна. Това постанови съдия Луиза Христова от административния съд в София. По жалба на "Сега" тя отмени абсурдното решение на Пламен Георгиев от времето, когато оглавяваше комисията за конфискация. В момента той е шеф на антикорупционната комисия, в която премина и конфискацията.  През януари Георгиев отказа да предостави информация за делата, водени срещу комисията по Закона за отговорността на държавата. "Сега" търсеше данни за присъдените и изплатените обезщетения, както и номерата на делата и съдилищата, които са ги решили. Тези данни, които показват как работи комисията, отсъстват от финансовите й отчети и от годишните доклади за дейността й - там се отчитат само постиженията й. Аргументите на шефа на КОНПИ бяха, че това е служебна тайна.  "Превръщаме в тайна дължимата прозрачност и отчетност на институциите пред гражданите, които са и данъкоплатци. Това е някакво павиране на пътя към тиранията", коментира адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация", който води делото на "Сега".  Съдът не е съгласен с доводите на Георгиев и му обяснява, че служебна тайна за комисията са данните за проверяваните от нея лица. Търсената от "Сега" информация не засяга проверките на комисията. А случаите, в които комисията е издала незаконни актове, или са извършили незаконни действия или бездействия, от които са причинени вреди, за чието обезщетяване са заведени дела. Няма връзка със служебната информация, която е получена от комисията, докато прави проверките си, обобщава съдът.  Вярно е, че когато бъдат предоставени данните за делата срещу комисията, те ще могат да бъдат намерени в онлайн съдебните регистри. Но и това не засяга интересите на трети лица, тъй като съдебните актове се публикуват със заличени лични данни, пише още съдия Христова. Това е обществена информация, свързана с дейността на комисията по конфискация, която е длъжна да я предостави, обобщава съдът.  Това решение не е окончателно и вероятно Георгиев ще го атакува пред Върховния административен съд.  2:0  Това е второто дело срещу Георгиев по Закона за достъп до обществена информация, което "Сега" печели тази година. По първото съдът отмени отказа на комисията да предостави информация, свързана с разходите й в производството срещу бившия банкер и шеф на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев. И за това Георгиев твърдеше, че е служебна тайна, но съдът не се съгласи. Срокът на комисията да обжалва изтича днес.

 7. 48
  АНАМНЕЗА | нерегистриран
  3
  0
  До коментар #47 от "Нищо подобно | нерегистриран":
  Не е казал,че от деня на встъпването му Венци, да чакане резултати.Много слушали малко разбрали.

  Пламен Георгиев: Скоро очаквайте резултати и то много сериозни  (Разгорещени дебати в НС за това кой да оглави антикорупционния орган)  https://topnovini.bg/node/786254

 8. 47
  Нищо подобно | нерегистриран
  1
  -4

  Не е казал,че от деня на встъпването му Венци, да чакане резултати.Много слушали малко разбрали.

 9. 46
  | нерегистриран
  5
  -1

  Пламен Георгиев не каза “до седмици след като бъде конситиурана комисията”, а от деня на избора му. Пък комисията работи и в момента. Да си носи кръста

 10. 45
  До 44 | нерегистриран
  0
  -6

  Абе умнико, Комисията още не е структурирана бе.Не са избрани от НС членовете й ,посочени от П.Георгиев .Или челюстите ти да тракат а акъла в петите.

 11. 44
  | нерегистриран
  7
  0

  “До седмици чакайте резултати, ще хванем хора с пари” каза Пламен Георгиев. Седмиците като станат четири се наричат месеци. Резултати няма.

 12. 43
  Сталине, Сталинчо | нерегистриран
  0
  -3

  Чине ми се да си малко луд" ,каза някой друг по темата

 13. 40
  Сталин | нерегистриран
  5
  0

  Хайде ха страх ме я оти Пламенчо мое да ме удари с некое отворено писмо и ко ше права не знам от отворено писмо най ме е страх ха ха ха

 14. 39
  Вярно е | нерегистриран
  0
  -3

  Има дежурен по форум и това е един наскоро изгонен за далавери от комисията.Затова нека плюе на воля

 15. 38
  Мне | нерегистриран
  7
  -1
  До коментар #37 от "Мда | нерегистриран":
  Някой по-долу прогнозира,че ги е страх от КОНПИ и затова плюят.Май е прав.Редовно дежурят на този форум.

  Наистина не воскресе Пламене!  Цялата комисия с този закон е една голяма парлама! Демек проформа ИМА, реално - НЯМА, а и няма как да има каквото и да било превантиране и противодействие на така наречената корупция, понеже те самите са нейна елементарна част. С този закон толкоз! С друг, може би, но уви с тези "кадри" сме дотук и под кривата круша.  Наистина Воскресе Христос!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.