Пламен Бобоков отива на съд и за незаконно държане на археологически обекти

Пламен Бобоков отива на съд и за незаконно държане на археологически обекти
Част от иззетите археологически обекти от Пламен Бобоков, снимка:ПРБ/архив

Окръжна прокуратура – Русе приключи досъдебното производство по дело за противозаконно държане на археологически обекти срещу бизнесмена Пламен Бобоков и го предаде на съд, съобщиха от държавното обвинение.

Той бе привлечен като обвиняем за въпросното престъпление на 30 ноември 2020 г. При претърсване в дома му в Русе от Специализираната прокуратура са намерени и иззети 50 броя археологически обекти – 48 броя върхове на стрели от желязо и 2 броя върхове на копие от желязо. Материалите за тях са отделени от делото на Специализираната прокуратура и са изпратени по компетентност на Окръжна прокуратура – Русе, в чийто район са държани обектите.

Обвинението срещу Бобоков е за престъпление по чл. 278, ал. 6 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 години и глоба от 3 000 до 15 000 лева, като съдът може да наложи и конфискация до 1/2 от имуществото на виновния и лишаване от права. Предметът на престъплението се отнема в полза на държавата.

Разследването е проведено от екип от следователи в Окръжния следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе. Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка“. По искане на Окръжна прокуратура – Русе, с определение на Окръжен съд – Русе, са наложени и обезпечителни мерки за изпълнение на наказанията глоба и конфискация.

На 30 декември 2020 г. делото е внесено за разглеждане в Окръжен съд – Русе с обвинителен акт. По време на разследването са извършени претърсвания, изземвания, разпитани са свидетели и са приети експертните заключения. По делото са назначени основна и допълнителна съдебно-археологическа експертизи. От заключенията им се установява, че намерените и иззети обекти представляват движими културни ценности, съгласно чл. 7 от Закона за културното наследство. Датирани са като късноантични и средновековни и имащи историческа стойност. Те са автентични, цели, сравнително добре запазени и не представляват масов материал по смисъла на закона.

Очаква се насрочване на разпоредително заседание.

Припомняме, че Пламен Бобоков е обвиняем, заедно с брат си Атанас, бившия министър зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още няколко души и за участие в организирана престъпна група за незаконна търговия с боклуци. Те са заподозрени, че са депонирали опасни оловни отпадъци от фирмата "Монбат Рисайклинг" на няколко места из страната, знаейки, че няма как да ги обезвредят. През юли пък стана ясно, че и прокуратурата в Италия разследва братята Бобокови за нелегална търговия с боклуци. Отделно, Пламен Бобоков се сдоби и с обвинение за търговия с влияние, след скандалните разкрития, че е ползвал президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узинов като „свой човек“ на практика за всички въпроси, свързани с бизнеса му и личните му дела. От разпространена преди няколко месеца чат комуникация между него и секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция стана ясно, че Бобоков е лобирал за назначения на посланици в Алжир и Нигерия, искал е и различни услуги от Узунов, които не са му били отказвани. Сред най-фрапантните случаи бе този с неподписаното и необявено решение по делото за либийския кораб „БАДР“, което изведнъж се оказа в Пламен Узунов по молба на Пламен Бобоков, който пък има преки бизнес интереси в либийската страна.

Още по темата

Столичните адвокати ще имат безплатен достъп до АПИС и СИЕЛА от януари 2021 г.

Предишна новина

Синът на пребития в Езеро дядо благодари за спешните действията на Иван Гешев

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    1
    -2

    Сладко дело за защитата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.